novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Kinesko veleposlanstvo zadovoljno odbijanjem žalbi na izbor izvođača

Kinesko veleposlanstvo zadovoljno odbijanjem žalbi na izbor izvođača

Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Hrvatskoj u ponedjeljak je pozdravilo odbijanje žalbi na izbor izvođača radova za gradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama te ocijenilo da će suradnja Hrvatske i Kine u gradnji mosta značiti prekretnicu u suradnji dviju zemalja.

Hrvatske ceste su 8. siječnja ove godine odabrale ponudu kineskog konzorcija “China Road and Bridge Corporation” za gradnju Pelješkog mosta, na što su se žalila druga dva ponuditelja, a Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) u ponedjeljak je objavila rješenje kojim su odbijene žalbe austrijskog Strabaga i zajednice ponuditelja talijanskog Astaldija te turskog IC Ictas Isaat Sanayi.

“Kineska strana pozdravlja odluku kojom je hrvatska Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave podržala pobjedu kineskog poduzeća na natječaju za izgradnju Pelješkog mosta. Ova je odluka ne samo od velike važnosti za Hrvatsku, već je i prekretnica u procesu kinesko-hrvatske suradnje”, kaže se u izjavi kineskoga veleposlanstva.

Dodaje se kako “odabir hrvatske vlasti da projekt izgradnje Pelješkog mosta preuzme kinesko poduzeće pokazuje povjerenje u sposobnosti i standarde kineskog poduzeća za gradnju mostova te šalje pozitivan signal dobrodošlice da još više kineskih poduzeća investira i pokrene posao u Hrvatskoj”.

Vjerujemo da će ovaj projekt pomoći u produbljivanju međusobnog političkog povjerenja dviju zemalja, ojačati usklađivanje razvojnih strategija, proširiti suradnju u gospodarstvu, trgovini i drugim područjima, te potaknuti kinesko-hrvatske odnose da dođu na novu razinu”, kaže se u izjavi.

Napominje se da je projekt izgradnje Pelješkog mosta do danas najveći projekt suradnje Kine i Hrvatske.

“Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Hrvatskoj će poticati kinesko poduzeće da u projektu izgradnje mosta aktivno surađuje s hrvatskim tvrtkama, da u najvećoj mogućoj mjeri koristi lokalne radnike, kao i da dijeli tehnologiju i iskustva izgradnje mosta s hrvatskom stranom, te da u ugovorenom vremenskom roku visokokvalitetno dovrši izgradnju mosta, kako bi ovaj projekt postao primjer suradnje Kine i Hrvatske”, zaključuje se u izjavi kineskog veleposlanstva.

Hrvatske ceste su od tri ponude za gradnju Pelješkog mosta izabrale kineski konzorcij – China Road and Bridge Corporation, CCCC Highway Consultants, CCCC Second Highway Engineering i CCCC Second Harbour Engineering, s cijenom ponude u iznosu od 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) te rokom dovršetka radova od 36 mjeseci.

Ponuda talijansko-turskog konzorcija iznosila je 2,55 milijardi kuna, dok je ponuda Strabaga bila 2,62 milijardi kuna (cijene bez PDV-a).

Na taj odabir prvo se žalio Strabag, a nedugo nakon toga i zajednica ponuditelja u kojoj su Astaldi i CT Ictas koja se žalila na procjenu kvalitete garancije talijansko-turske ponude za gradnju mosta. Strabag se žalio tvrdeći da je kineski konzorcij ponudio dampinške cijene u pogledu izvođenja niza radova. 

Protiv DKOM-ova rješenja ne može se izjavili žalba, ali se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe nadležnom sudu u roku od 30 dana od isteka osmog dana od dana javne objave rješenja na internetskim stranicama DKOM-a.

T.R./H

foto: peljeski-most