gastronomija

Home / gastronomija/Ostale vijesti / Koje namirnice (ne)smijete jesti na prazan želudac

Koje namirnice (ne)smijete jesti na prazan želudac

Kada smo gladni, znamo posegnuti za hranom koja i nije najbolji izbor jer određene namirnice nije dobro konzumirati na prazan želudac, piše zadovoljna.hr

Doznajte što to ne biste smjeli jesti, a što je pak dobro jesti kada nam je želudac prazan

Pet namirnica koje ne smijete jesti na prazan želudac:

1. Peciva od prhkog, lisnatog i dizanog tijesta

Namirnice koje sadrže kvasac iritiraju sluznicu želuca i mogu izazvati nadutost.

2. Slatkiše

Šećer povećava razinu inzulina što pak značajno povećava pritisak na gušteraču koja se tek “probudila”. Navika konzumiranja slatkog na prazan želudac može dovesti do razvoja dijabetesa.

3. Jogurt i druge fermentirane mliječne proizvode

Kada pojedemo jogurt na prazan želudac, klorovodična kiselina, koja se stvara u želucu, ubija bakteriju mliječne kiseline. Tako da konzumiranjem jogurta i drugih fermentiranih namirnica za doručak svome tijelu nećete učinit puno dobroga. Pročitajte i koje 3 vrste doručka treba izbjegavati.

4. Kruške

Prirodna vlakna u kruškama mogu naškoditi osjetljivoj membrani praznog želuca.

5. Rajčice

Rajčice sadrže velike količine taninske kiseline koja povećava kiselost želuca. To može rezultirati čirom na želucu.

Pet namirnica koje smijete jesti na prazan želudac:

1. Zobena kaša

Zobena kaša stvara zaštitni omotač oko ovojnice želuca što sprečava da klorovodična kiselina našteti zidovima želuca. Također sadrži topljiva vlakna koja snižavaju kolesterol.

2. Heljda

Heljda nježno stimulira probavni sustav te je odličan izvor bjelančevina, željeza i vitamina.

3. Palenta

Palenta, žganci ili pura pomaže u uklanjanju toksina i teških metala iz organizma, normalizaciji crijevne mikroflore te nas dugo drži sitima.

4. Pšenične klice

Dvije žlice pšeničnih klica sadrže oko 15 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E te 10 posto preporučenog unosa folne kiseline. Također pomažu u pravilnom radu probavnog sustava.

5. Jaja

Znanstveno je dokazano da jaja za doručak mogu značajno smanjiti ukupan dnevni unos kalorija. Pročitajte i koje 3 namirnice morate jesti svaki dan ako želite smršavjeti

novo.hr

foto: pixabay