Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Koncern Sunce gradi na Braču 3 hotela s njemačkim turoperatorom TUI

Koncern Sunce gradi na Braču 3 hotela s njemačkim turoperatorom TUI

Sunce koncern objavilo je u petak da je putem svoje tvrtke Punta Zlatarac Tučepi zaključilo kupnju turističkog zemljišta površine 320 tisuća četvornih metara u Sutivanu na Braču, s namjerom gradnje tri nova hotela, u suradnji s njemačkim touroperatorom TUI.

Riječ je o završnoj fazi uspostave zajedničkog pothvata (Joint Venture – JV) Sunce koncerna, hotelske kuće iz sastava tog koncerna Hoteli Tučepi i TUI-ja kroz društvo Punta Zlatarac Tučepi d.o.o.

Naime, prošlog su tjedna Hoteli Tučepi prodali TUI-ju 50 posto tvrtke Punta Zlatarac Tučepi za 31,5 milijuna eura. Prema tom sporazumu, Punta Zlatarac postaje JV, a u zajedničkom upravljačkom društvu (Managment Company) TUI će imati 51 posto, a Sunce koncern 49 posto vlasničkog udjela. To će zajedničko upravljačko društvo, najavljuju danas iz koncerna Sunce, upravljati i hotelima koji se planiraju izgraditi na Braču, kao i svim hotelima u vlasništvu tvrtke Punta Zlatarac (za sada je to samo hotel TUI Blue Jadran u Tučepima).

“Zemljište se nalazi na otoku Braču (općina Sutivan) te predstavlja iznimnu lokaciju za razvoj novih turističkih objekata. Riječ je o zemljištu površine 320 tisuća četvornih metara, uz direktan pristup obali te dobre infrastrukturne povezanosti. Projekt u općini Sutivan je u fazi planiranja i konačna odluka o TUI brendovima koji bi bili vezani uz hotele se očekuje u narednom razdoblju. Projekt će donijeti dodanu vrijednost našim postojećim operacijama na otoku Braču, preko društva Hoteli Zlatni rat d.d.”, navode iz Sunce koncerna.

Dodaje se i kako su za kupnju tog zemljišta tvrtki Punta Zlatarac Tučepi TUI i Sunce koncern dali zajmove, koji će biti pretvoreni u kapital te tvrtke.

Sunce je koncern za turizam i ugostiteljstvo u većinskom vlasništvu obitelji Andabak, u čijem sastavu posluje i jedna od najvećih hrvatskih hotelskih grupacija, Bluesun Hotels&Resorts. Bluesun upravlja s 11 vlastitih i dva hotela pod upravljanjem u Bolu, Brelima, Tučepima, Starigrad-Paklenici, Mariji Bistrici i Zadvarju (hotel za zaposlenike). 

Prema podacima iz današnje obavijesti Sunce koncerna, Bluesun, čija je tržišna kapitalizacija oko 101 milijun eura, ostvaruje 42 milijuna eura godišnjih prihoda (podaci za 2015. i 2016. godinu), a EBITDA te tvrtke za 2016. iznosi 13,7 milijuna eura. Bluesun zapošljava gotovo 860 radnika, a s gotovo 2.500 ležajeva ostvaruje 760 tisuća noćenja godišnje. Upravlja i bračkom zračnom lukom, koja je u vlasništvu Sunce koncerna.

K.A./h

foto: FaH

Tagovi: ,