novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Kreće gradnja punog profila autoceste sve do tunela Učke do Pazina

Kreće gradnja punog profila autoceste sve do tunela Učke do Pazina

Hrvatska Vlada u četvrtak je donijela odluku kojom se omogućuje gradnja punog profila autoceste od Pazina do tunela Učka u dužini od 28 kilometara. 

Nakon što je 14. lipnja ove godine Europska komisija odobrila Hrvatskoj produljenje ugovora sa koncesionarom Istarskog ipsilona Bina-Istrom, u kojem francuski Bouygues ima najveći udio i time dala zeleno svijetlo za izgradnju punog profila autoceste na dionici Pazin-tunel Učka, stvoren je preduvjet da se krene u investiciju kojom će se dovršiti izgradnja punog profila na dionici Pazin-tunel Učka. 

Istarski ipsilon povezuje Istru s ostatkom Hrvatske i izuzetno je bitan za stanovnike Istre kao glavna prometna veza.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da će se graditi još jedna traka u svakom smjeru i jedna zaustavna i to od čvora Rogovići do Vranje, dionice duge 28 km na sjeveroistočnoj strani autoceste.

Radovi će pored ostalog uključivati izgradnju 11 vijadukata, 14 podvožnjaka, 3 nadvožnjaka i rušenje 3 postojeća. 

Dionica Pazin-tunel Učka iznimno je zahtjevna jer treba izgraditi 31 objekt ukupne duljine 2.510 metara. Radovi na toj dionici trebali bi trajati 3 godine dok bi prva dionica Rogovići-Ivoli, dužine 6 kilometara, trebala biti puštena u promet dvije godine nakon početka radova.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ističu da će oko 95 posto radova izvoditi hrvatske državne i lokalne građevinske kompanije kao podizvođači te da će investicija omogućiti dodatnih tisuću zaposlenih u razdoblju građenja.

Po završetku koncesije investicija u dopunu dionice Pazin-Učka ostaje u hrvatskom vlasništvu, a očekuje se da će ulaganje u fazu 2B1 utjecati na rast BDP-a za 0,5 posto za vrijeme građenja. 

Investicija vrijedna 1,237 milijardi kuna

“Izgradnjom baze 2B1 odnosno njenim financiranjem od strane koncesionara u iznosu od 1,237 milijardi kuna očekuje se povećanje prihoda državnog proračuna  s osnova poreznih davanja u iznosu od 629 milijuna kuna. Ukupno gledajući procjenjuje se da se s uplatom poreza  od strane koncesionara  Republici Hrvatskoj izgradnja faze 2B1 ima pozitivan financijski učinak od 577,3 milijuna kuna”, rekao je Butković koji očekuje da će potpisivanje ugovora početi kroz 15-ak dana te da će odmah početi radovi.

K.N./hina

foto: istra.izmk.hr