Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Lanjska neto dobit Valamar Riviere 239 milijuna kuna

Lanjska neto dobit Valamar Riviere 239 milijuna kuna

Valamar Riviera je prošle godine ostvarila ukupne prihode od 2,05 milijardi kuna, što je u odnosu na godinu ranije porast za 11 posto, dok je neto dobit smanjena za 2,2 posto, na 239 milijuna kuna, pokazuju podatci iz revidiranog konsolidiranog financijskog izvješća te turističke kompanije. 

Po podatcima iz izvješća, ukupni su rashodi Valamar Riviere u 2018. godini iznosili 1,79 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini porast za 11,6 posto.

Valamar je u 2018. godini ostvario 6,5 milijuna noćenja, što je porast od 4,6 posto u odnosu na 2017. godinu, dok je prosječna cijena noćenja rasla za 5 posto, na 576 kuna.

Iz Valamara u priopćenju posebno ističu snažan rast operativne dobiti. Operativna dobit Valamar Riviere, prilagođena za jednokratne stavke, dosegnula je 703 milijuna kuna, što je porast za 13 posto u odnosu na 2017. godinu. Ostvareni rast prvenstveno je rezultat  ulaganja u razvoj proizvoda i širenja portfelja te uravnoteženog upravljanja operativnom efikasnosti vodeći brigu o povećanju plaća i poboljšanju uvjeta rada djelatnika, navode iz najveće turističke tvrtke u Hrvatskoj.

“Valamar je u 2018. godini povećao operativnu efikasnost, uz istovremeno povećanje plaća za više od 11 posto i uvođenje minimalnih neto primanja od 5.000 do 7.500 kuna, a ujedno je i prva turistička kompanija koja je za sezonu 2019. najavila i isplatu 13. plaće u iznosu od 5.000 kuna neto, uz regres i božićnicu te posebne nagrade za sezonske radnike”, ističe se u priopćenju.

Valamar je do sada u hrvatski turizam uložio više od četiri milijarde kuna, ističu iz te kompanije, uz najavu da će za sezonu 2019. realizirati investicije u iznosu od 793 milijuna kuna, što “predstavlja nastavak strategije ulaganja u repozicioniranje portfelja prema ponudi i uslugama visoke dodane vrijednosti”.

Iz kompanije također navode da je u prošloj godini ostvareno uspješno poslovanje Imperiala, kojeg je Valamar s AZ fondom preuzeo 2016. godine. Osim toga, Valamar je preuzeo Hotele Makarska u partnerstvu s AZ obveznim mirovinskim fondovima te kupio hotel u Obertauernu u Austriji. U studenom prošle godine potvrđen je i stečajni plan za ulaganje i dokapitalizaciju društva Helios Faros, kojim Valamar i PBZ mirovinski fondovi namjeravaju restrukturirati najveću turističku tvrtku u Starom Gradu na Hvaru.

“Iza nas je jedna izuzetno dobra i važna poslovna godina u kojoj smo četvrtu godinu zaredom ostvarili dvoznamenkasti rast poslovanja, postavili snažne temelje za budući razvoj te svojim dioničarima osigurali primjerenu dividendu na uloženi kapital”, ističe u priopćenju predsjednik Uprave Valamar Riviere Željko Kukurin.

Najavljuje da će u idućem razdoblju još jači fokus biti na upravljanju ljudskim potencijalima, digitalizaciji poslovanja te daljnjem razvoju Valamar proizvoda i servisnih koncepata.

Inače, Nadzorni odbor Valamar Riviere utvrdio je prijedlog odluke o isplati dividende u iznosu od jedne kune po dionici, u skladu sa strateškim ciljem postizanja atraktivne i dugoročno održive dividende dioničarima. Dan plaćanja bio bi 7. lipnja 2019. godine a dioničarima koji to budu željeli četvrtina pripadajuće dividende moći će biti isplaćena u pravima – dionicama Valamar Riviere, navodi se u priopćenju.

K.A.

foto: Valamar