eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Litvanska Achema kupila vjetroparkove u Hrvatskoj i Češkoj

Litvanska Achema kupila vjetroparkove u Hrvatskoj i Češkoj

Litvanska grupa Achema objavila je u srijedu da je zaključila akviziciju vjetroparkova u Hrvatskoj i Češkoj kapaciteta 42 i 18 megavata (MW).

Akviziciju je dovršila Renerga, kompanija u vlasništvu grupe Achema a financirao ju je SEB Bank. Značajan je iznos uložila i sama grupa Achema, navodi se u priopćenju na internetskoj stranici litvanske kompanije.

Vjetroelektrana u Ogorju otvorena je prije tri godine, a čini je 14 vjetroturbina koje je proizveo danski Vestas.

Akvizicija uključuje i infrastrukturu spremnu za daljnji razvoj na lokaciji 45 kilometara od Luke Zadar, napominje se u priopćenju.

Iz te litavske kompanije ne navode od koga su kupili vjetropark Ogorje, niti vrijednost akvizicije.

Po podacima iz registra Hrvatske energetske regulatorne agencije (Hera) i Hrvatskog operatora tržišta energije (Hrote), za vjetroelektranu Ogorje, snage 42 MW, status povlaštenog proizvođača električne energije ima tvrtka Aiolos projekt. 

Prema podacima iz sudskog registra, kao osnivač tvrtke Aiolos projekt do svibnja prošle godine bio je upisan francuski developer Akuo Energy, a od svibnja prošle godine se kao osnivač navodi tvrtka Ogorje Green, čije je sjedište u Luksemburgu.

Vjetroelektrana Ogorje sastojati od 14 vjetroturbina danskog proizvođača Vestas, pojedinačne snage 3 MW, a spominjalo se da je vrijednost te investicije bila oko 72 milijuna eura.

U priopćenju Achema grupe se prenose i riječi predsjednice te grupe Lidije Lubiene da su obnovljivi izvori energije sastavni dio strateške orijentacije grupe.

“Kako bismo ostvarili naše ciljeve, stalno smo u potrazi za atraktivnim prilikama za ulaganja u samoj Litvi i u inozemstvu”, naglasila je Lubiene.

Hrvatska je, po njezinim riječima, izabrana zbog provedbe planova o razvoju proizvodnje struje iz energije vjetra.

K.H.

foto: energy.gov

Tagovi: ,