auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Mađarski ministar lobirao kod Tesle za ulaganja u njihovu zemlju

Mađarski ministar lobirao kod Tesle za ulaganja u njihovu zemlju

Ministar vanjskih poslova Mađarske sastao se prilikom obilaska Silicijske doline sa čelnicima proizvođača električnih vozila Tesle, izloživši im porezne olakšice i druge poticaje koje njegova zemlja nudi proizvođačima automobila, izvijestila je u petak mađarska novinska agencija MTI a prenosi Reuters.

Proizvodnja i izvoz automobila stranih proizvođača ključni je pokretač gospodarskog rasta u Mađarskoj, gdje su plaće daleko ispod zapadnoeuropskih razina. Automobilski sektor zapošljava više od 100.000 ljudi i čini oko trećinu industrijske proizvodnje u Mađarskoj. Susjedna Slovačka i Češka također su istaknuti proizvođači automobila u regiji.

“Svrha nam je bila današnjim posjetom upisati Mađarsku … na mapu kao zemlju koja stavlja veliki naglasak na automobilski sektor”, kazao je prema pisanju MTI-ja ministar Peter Szijjarto nakon jučerašnjeg razgovora s Teslinim direktorom za poslovni razvoj i šefom pravnog odjela.

Szijjarto je kazao da su čelnici Tesle “vrlo pozitivno” reagirali na porezne olakšice na istraživanja i razvoj i na ulaganja u Mađarskoj, kao i na 9-postotnu stopu poreza na dobit, najnižu među zemljama Europske unije.

Napomenuo je i da Mađarska namjerava do 2019. godine izgraditi preko 3.000 punionica za električne automobile.

Tesla će po njegovim riječima izgraditi i dvije superbrze punionice u Mađarskoj, u Gyoru na zapadu zemlje, gdje se nalazi i pogon njemačkog Audija, i u Nagykanizsi na jugozapadu.

Audi spada među najveće izvoznike u Mađarskoj i kompanije s najvećim prihodima. Po njihovim je navodima tvornica motora u Gyoru najveća u svijetu i opskrbljuje više od 30 pogona grupe Volkswagen. Ostali važni proizvođači automobila u Mađarskoj uključuju također njemački Daimler, te grupu Opel PSA i Suzuki Motor.

Južnokorejski SK Innovation najavio je u prošlom mjesecu da će uložiti 840,2 milijardi wona (772 milijuna dolara) u izgradnju tvornice baterija za električne automobile u Mađarskoj kako bi podmirili potražnju proizvođača automobila u Europi.

T.R./h

foto: Tesla

Tagovi: , ,