Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Majci koja ne želi da se njenu kćer liječi kemoterapijom oduzeto skrbništvo

Majci koja ne želi da se njenu kćer liječi kemoterapijom oduzeto skrbništvo

Nedavni slučaj djevojčice (10) koja boluje od raka kostiju dodatno se zakomplicirao, ali ne toliko zbog bolesti već zbog majke koja se protivi korištenju kemoterapije u liječenju svoje kćeri. Stoga joj je, na prijedlog liječnika Klinike za dječje bolesti u zagrebačkoj Klaićevoj, oduzeto skrbništvo kako bi djevojčica dobila potrebno liječenje.

Podsjetimo, početkom prošlog mjeseca na Facebook stranici pokrenuta je humanitarna akcija skupljanja novca za liječenje oboljele djevojčice u Turskoj jer u Hrvatskoj nema potrebnih lijekova. U akciju su se uključile i brojne poznate osobe poput nogometaša, rukometaša, glumaca i pjevača te je prikupljeno stotine tisuća kuna u vrlo kratkom roku, piše Jutarnji list.

No, djevojčica još nije preseljena u Tursku već se od postavljana dijagnoze liječi u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu. Liječnici već više od mjesec dana vode bitku s majkom koja ne dopušta liječenje kemoterapijom jer smatra da taj oblik terapije nije lijek već otrov. Također, majka tvrdi kako postoje i drugi načini liječenja poput ‘vitamina koji koštaju 100 eura, a pomažu organizmu da sam ubija stanice raka’. Zbog odbijanja kemoterapije liječnici su se obratili za pomoć socijalnoj služni, nadležnim ministarstvima i pravobraniteljici za djecu.

Ističu kako se primjenjuju jednaki lijekovi i protokol kao i u svim europskim zemljama, što podrazumijeva i kemoterapiju. Kada su u pitanju djeca, ona su pod posebnom zaštitom države koja mora preuzeti ulogu skrbnika ako roditelj ne štiti najbolje interes djeteta kao što je u ovom slučaju, pa je majci privremeno oduzeta roditeljska skrb vezano za liječenje, objašnjavaju liječnici.

Djevojčica mora primiti ukupno šest ciklusa kemoterapije prije operacije, a do sada je primila četiri. Riječ je o osteosarkomu, vrsti raka kostiju koji pogađa djecu i mlade najčešće u fazi razvoja kostiju.

Majka i dalje tvrdi kako želi odvesti kćer na liječenje u Tursku, što je i bila opcija od samog početka, ali zbog velikih troškova prvo je posjetila jednu kliniku u Minhenu u Njemačkoj u kojoj bi se obavila operacija bedrene kosti i postavila proteza. Isto to namjeravaju napraviti i u Klaićevoj, navode liječnici. Samo, kako majka ističe, u Njemačkoj i Turskoj operacija bi se obavila bez kemoterapije.

novo.hr

foto: novo.hr