Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Maroko prošlu godinu ostvario rekordan broj turističkih dolazaka

Maroko prošlu godinu ostvario rekordan broj turističkih dolazaka

Maroko je prošlu godinu zaključio sa skokom turističkih dolazaka preko ključnih 11 milijuna prvi put u povijesti tamošnjeg turizma, objavilo je u ponedjeljak nadležno ministarstvo. 

Broj dolazaka gostiju u Maroko dosegnuo je tako nekih 11,4 milijuna, što je 10-postotno povećanje u odnosu na godinu ranije. Turistima iz Francuske, Španjolske i Njemačke, najvećih gospodarstava eurozone, pridružili su se i oni vodećih u svijetu tržišta u nastajanju poput Kine i Brazila, objavilo je ministarstvo.

Prihodi u sektoru turizma lani su tako poskočili na 69,7 milijardi dirhama (6,16 milijardi eura), sa 64,2 milijarde dirhama u godini ranije.

Najveći rast broja posjetitelja zabilježili su gradovi Fes, Tanger i Marakeš, kao i Ouarzazate na samom rubu Sahare, objavilo je tamošnje ministarstvo turizma.

Nakon nekoliko godina stagnacije marokanski je turizam doživio snažan procvat, dijelom zahvaljujući novim linijama niskotarifnih zrakoplovnih kompanija prema Europi i češćim letovima nacionalnog zračnog prijevoznika Royal Air Maroca.

Turistički sektor drugi je tamošnji segment gospodarstva po broju zaposlenih, iza poljoprivrednog. Uz izvoz i doznake Marokanaca na radu inozemstvu, turizam je među najvećim izvorima prihoda u stranoj valuti u toj zemlji Magreba.

K.A.

foto: TripAdv