Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Medijska kuća RTL Group povećala dobit, najavljuju uslugu streaminga

Medijska kuća RTL Group povećala dobit, najavljuju uslugu streaminga

Europska medijska kuća RTL Group izvijestila je o blagom povećanju dobiti i prihoda u prošloj godini, najavljujući ujedno uslugu streaminga na europskim tržištima, uključujući i Hrvatsku.

Prošlu je godinu kompanija zaključila s 2,6 posto višom neto dobiti, od 739 mlijuna eura.

Dobit prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije porasla je 3,8 posto, na 1,46 milijardi eura, poduprta, između ostalog, prihodom od prodaje zgrada u Parizu u iznosu 94 milijuna eura.

Prihodi su porasli 2,2 posto, na 6,37 milijardi eura, pri čemu u kompaniji napominju da su ih u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zakočili nepovoljni valutni tečajevi.

U RTL-u izdvajaju poslovanje u matičnoj Njemačkoj i u Francuskoj, te uzlet digitalnog poslovanja koje je zabilježilo skok prihoda za 23,3 posto.

Prema poslovnom izvješću udio digitalnog poslovanja u ukupnim prihodima porastao je u prošloj godini na 13,0 posto, s 11,5 posto koliko je iznosio u godini ranije. Najveći je generator i dalje televizijsko poslovanje na koje otpada gotovo polovina prihoda grupe.

“I 2017. godina bila je uspješna za RTL grupu – unatoč izazovnim tržištima televizijskog oglašavanja na svim tržištima na kojima grupa posluje”, navodi se u izvješću, objavljenom u srijedu.

I u ovoj godini u RTL grupi očekuju blagi rast ukupnih prihoda, u rasponu od 2,5 do pet posto. Pritom bi digitalni prihodi ponovo trebali bilježiti dvoznamenkasti rast a njihov udio u ukupnim prihodima grupe trebao bi najkasnije do 2022. dosegnuti minimalno 15 posto.

Najavljuju ujedno da će im ključni strateški prioritet biti usluga streaminga, koju u idućim mjesecima planiraju lansirati u Belgiji, Mađarskoj i Hrvatskoj.

T.R./H

foto: rtlgroup