eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Međimurje-plin u 2016. ostvario 11,4 milijuna kuna dobiti

Međimurje-plin u 2016. ostvario 11,4 milijuna kuna dobiti

Početkom tjedna održana je redovna skupština tvrtke Međimurje-plin Čakovec na kojoj je donesena odluka o godišnjim izvješćima za poslovnu 2016. godinu, odluka o upotrebi ostvarene dobiti, te odluka o izboru novog člana Nadzornog odbora.

Ukupni prihodi Međimurje-plina  u 2016. godini iznosili su 179,2 milijuna kuna, a neto dobit je iznosila 11,4 milijuna kuna.

Ostvarena dobit raspoređuje se tako da će se 2 milijuna kuna uložiti za povećanje temeljnog kapitala te se temeljni kapital s dosadašnjih 152 milijuna kuna povećana na 154 milijuna kuna, povećanjem postojećih poslovnih udjela općinama i gradovima.

Iznos od 4,1 milijun kuna raspoređuje se u zadržanu dobit Društva, a 5,3 milijuna kuna raspoređuje se vlasnicima tvrtke: općinama i gradovima i bit će transferirano u njihove proračune, na način da 1 % poslovnog udjela iznosi 53.000 kuna.

Sve više poslovnih korisnika Međimurje-plina dolazi izvan Međimurske županije

Na skupštini je bilo rečeno da je sve više poslovnih korisnika izvan Međimurske županije. Naime, s početkom liberalizacije tržišta, poslovni klijenti Međimurje plina dolaze s područja cijele Hrvatske. U 2016. omjer tržišne djelatnosti odnosno opskrbe poslovnih korisnika i opskrbe kućanstva kao javne usluge bio je 55% : 45%.

Nakon skupštine kratko smo razgovarali s direktorom Međimurje-plina, Nenadom Hranilovićem:

Koliko klijenata imate izvan Međimurja i koji je to financijski udio?
  • Trenutno opskrbljujemo preko 1200 obračunskih mjernih mjesta izvan Međimurske županije. 55% prihoda ostvarujemo prema poslovnim objektima a 45 % u kategoriji kućanstva. Gotovo 30 posto prihoda ostvarujemo od potrošača izvan Međimurske županije.
Koji su vam poslovni ciljevi za 2017. godinu?
  • Poslovni ciljevi za tekuću, 2017. godinu su da se i dalje pozicioniramo kao jedan od najznačajnijih opskrbljivača prirodnim plinom u Hrvatskoj, kako na tržištu poduzeća tako i na tržištu kućanstva. I dalje će nam osnovni zadatak biti vođenje distribucije na našem koncesijskom području Međimurske županije na siguran, pouzdan i učinkovit način, uz mogućnosti jačanja pozicije kroz akvizicije drugih distributera i opskrbljivača.
Je li HERA definirala određivanje cijene plina u budućnosti i ako jest, na koji način će se određivati?
  • HERA je za kategoriju kućanstva definirala najvišu cijenu za razdoblje do 1. travnja sljedeće godine. Međimurje plin se odlučio, kao jedini opskrbljivač u Hrvatskoj, da neće kupovati plin po reguliranim uvjetima od HEP-a kao veledobavljača, već će pokušati iskoristiti priliku i za svoja kućanstva nabavljati prirodni plin na tržištu, odnosno burzi pod uvjetima i u vrijeme kada ćemo smatrati najpovoljnijim trenutkom.

 

novo.hr

foto: arhiva