gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / U mesu domaćeg proizvođača pronađene enterobakterije

U mesu domaćeg proizvođača pronađene enterobakterije

U mesu jednog domaćeg proizvođača, koje je po dojavi potrošača ekipa ‘Potrošačkog koda’ odnijela na analizu, pronađena je štetna bakterija Mojarela, koja dosad nije primijećena na našem tržištu, piše HRT.

Na slučaj je upozorila Dijana Čović, koja je sporna svinjska rebra domaćeg proizvođača kupila u Plofinama. “Otvorim meso iz vakuma i mene zaplahne takav smrad, cijela je kuhinja zasmrdjela. Imala sam već susret s pokvarenim smrdljivim mesom ali ovo je bilo već u fazi truljenja! Mene je to toliko naljutilo da sam odlučila spremiti to meso i otići u Plodine reklamirati proizvod i pitati što nam to prodaju zašto nas truju”, ispričala je.

Odgovor od trgovačkog lanca nije dobila, a meso je potom analizirano u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Provedena je bakterijska analiza kako bi se dokazalo postoje li u mesu stafilokok, salmonela, anaerobne i enterobakterije. Otkrivena su čak dva sloja enterobakterije – seracija i mojerela. Mojerela dosad nije otkrivena u Hrvatskoj, a stručnjaci u Zavodu u mesu su je pronašli uz pomoću najnovijih metoda.

Ivančica Kovaček iz Zavoda relka je da je mojarela prvi put izolirana u američkoj saveznoj državi Eisconsin, gdj eje kod ljudi uzrokovala tegobe, te upozorila da se radi o potencijalno opasnoj bakteriji. Prisustvo drugog soja enterobakterije, seracije, stručnjacima govori da je izvor kontaminacije mesa – čovjek.

Dva soja enterobakterija koja su pronađena u mesu spadaju u fekalna zagađenja, odnosno – riječ je o izmetu. Felakne bakterije uzrok su smrada koji se širio iz mesa, a stručnjaci kažu da je teško reći je li do kontaminacije došlo u vrijeme obrade ili u lancu prodaje. Proizvođač, karlovački PPK, navodi kako redovito obavljaju kontrole, te da su nakon žalbe analizirali ostala rebra i s mesom je sve u redu. U upravi trgovačkog lanca Plodine, gdje je meso kupljeno, slučaj nisu željeli komentirati.

novo.hr

foto: arhiva/h