Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/sport / Mišković želi povećanjem HRT-ove pretplate spasiti financije nogometnih klubova?!

Mišković želi povećanjem HRT-ove pretplate spasiti financije nogometnih klubova?!

Predsjednik nogometnog kluba Rijeka Damir Mišković u podne je izašao pred novinare u press centru stadiona na Rujevici. Nije se znalo o čemu će pričati, špekuliralo se i o ostavci, no umjesto toga Mišković je iznio plan za dodatno financiranje hrvatskog nogometa.

Ne događa se ništa posebno. Stvara se dojam da je nešto neubičajeno. Osjetio sam potrebu još jednom pojasniti naše stavove, otvorio je druženje s novinarima Mišković, nastavivši: Teško je financirati privatnim kapitalom vrhunski sport. Privatnim kapitalom je napravljena Rujevica, dio je dala država, ali teško da će država u budućnosti financirati bilo koji objekt za sport. Teško je zamisliti da sport može izdržati financiranje na takav način.

Govoreći o izborima za predsjednik HNS-a Mišković je rekao da je za njega najmanji problem tko će biti predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza. “Danas nažalost sve pada na HNS. Je li to dobro ili loše, kasnije ćemo o tome. No ako nema novca, ako nema modela financiranja, nitko nam ne može pomoći ni ako predsjednik postane Butros Butros-Gali”, pokušao je ilustrirati.

“Rijeka je imala svog kandidata Marijana Kustića, ali nažalost on je odustao. Drugi kandidati mene i Rijeku ne zanimaju. Oni imaju svoje izborne jedinice. Ja neću nikoga lobirati, Rijeka će biti i ostati za naš program. Nažalost, s gospodinom Šimićem sam se našao tri puta i osim dobrih riječi nisam vidio ništa drugo. Mislim da se u zadnje četiri godine u HNS-u napravilo dosta, ali nije dovoljno”, kazao je.

Konkretni primjeri su jednostavni, nisam ih ja izmislio, rekao je i iznio načine dodatnog financiranja.

Broj jedan je prihod od kladionica. Ako se netko kladi na naš rad, onda bi mi hrvatski klubovi trebali dobiti svoj postotak. Govorimo o iznosimo od godišnje pet posto od kladionica, 30 do 50 milijuna eura.

Dva su prihodi od televizijskih prava. HRT ima četiri programa i ne vidim zašto jedan od njih ne bi bio za sport. U Hrvatskoj bi mogli sa samo dva eura doplate, a svugdje se doplaćuju paketi za nogomet, zaraditi i još da svi mogu gledati sport na televiziji. Oko 30 milijuna eura bi mogli tako zaraditi za sport. Svi od nogometa možemo zarađivati ako budemo pametni

Treća stvar su boravišne pristojbe, da jedan euro prebacimo u sport bilo bi 100 milijuna eura za sport.


Četvrta stvar su gradski porezi za dodatno financiranje sporta.


Peta stvar su olakšice za investicije u infrastrukturu. Teško je očekivati da 500 djece trenira, a mi plaćamo struju i vodu kao da smo hotel. A mi ne zarađujemo kao da smo hotel. Imamo jednu Istru, koja je najbogatija regija, a klub ne može pronaći investitora. Da ne govorim o Cibaliji
, rekao je.

Najbitniju i vjerojatno najrealniju stvar, Mišković je rekao na početku izlaganja. Hrvatska nogometna liga ide prema amaterizmu i to treba javno reći. Što znači da se na papiru igrači vode kao profesionalci, a pola klubova iz HNL-a duguje nekoliko mjeseci plaća. Možda ne bi bilo loše da si priznamo dok nam je gospodarstvo u stanju kakvom jest, ne možemo tražiti bogatiju nogometnu ligu.

D.B.

foto: scr.gol.hr