gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Mljekari sami pregovaraju o cijeni mlijeka i uvjetima otkupa

Mljekari sami pregovaraju o cijeni mlijeka i uvjetima otkupa

Nakon četiri godine čekanja, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je ‘mliječni paket’. Njime bi se napokon trebalo urediti stanje u posrnulom sektoru mljekarstva, piše Hrt. I to jačanjem pregovaračke pozicije mljekara koji, sada udruženi, sami pregovaraju o cijeni mlijeka i uvjetima otkupa s mljekarskom industrijom. A to u praksi, čini se, ne ide lako.

Upravo su otkupne cijene i rokovi isplate temelj paketa mjera kojim država pokušava urediti  domaće tržište mlijeka. Iako se ‘mliječni paket’ u Uniji itekako poštuje, u nas se lovilo u mutnom. I to preko leđa onih koji mlijeko proizvode – cijena mlijeka snižavala se retroaktivno.

Pravilnik o ugovornim odnosima između proizvođača i prerađivača definira da se proizvedeno i plati kako bi mljekari znali s čim mogu računati.  A da bi ojačali pregovaračku poziciju, proizvođači su se morali udružiti. I to po uzoru na razvijene mljekarske zemlje Unije – u proizvođačke organizacije.

Prema mliječnom paketu potrebno je sklopiti ugovor na minimalno šest mjeseci što je odlično i u tom ugovoru mora biti definirana cijena mlijeka, količina, i uvjeti isporuke. A Zakon je tu jasan. Mljekarska industrija u pregovore s proizvođačima mora ući što prije. Rok je kratak. Novi ugovori o otkupu mlijeka na stolu moraju biti već početkom jeseni.

novo.hr

foto: scr.

Tagovi: