novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Mol i JSR Corporation u Mađarskoj otvorili tvornicu sintetičke gume

Mol i JSR Corporation u Mađarskoj otvorili tvornicu sintetičke gume

Mol Grupa i tvrtka JSR Corporation u ponedjeljak su u mađarskom Tiszaújvárosu otvorili zajednička tvornicu sintetičke gume (S-SBR) gdje će se proizvoditi 60.000 tona sintetičke gume godišnje i zaposliti više od stotinu radnika, izvijestili su iz Mol Grupe.

Tvornicu su otvorili mađarski premijer Viktor Orbán, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Mol Grupe Zsolt Hernádi i izvršni direktor tvrtke JSR Corporation Koichi Kawasaki. 

Kako se navodi, s obzirom na svoju karakterističnu molekularnu strukturu guma S-SBR u svijetu je izuzetno cijenjena sirovina u proizvodnji ekonomičnih guma za automobile, tzv. “ekoloških guma”, zahvaljujući svojstvima koja omogućuju uštedu goriva i izvrsno prianjanje na mokrim površinama. Najvažnija sirovina u proizvodnji sintetičke gume je butadien koji Mol proizvodi u  tvornici nedaleko Tiszaújvárosa.

Mol i JSR Corporation 2013. godine postigli su sporazum o osnivanju tvrtke za zajedničko ulaganje u kojoj JSR drži 51 posto udjela, a Mol 49 posto. Izgradnja tvornice započela je 2015.

“Uvođenjem jednog od najinovativnijih proizvoda u svijetu Mol je dodatno proširio svoj petrokemijski lanac vrijednosti. Ponosni smo što Mol iz godine u godinu uspijeva proizvoditi sve specijaliziranije i sve profitabilnije proizvode. Još je puno posla pred nama, ali na pravom smo putu da ostvarimo strateški cilj i postanemo jedna od vodećih kemijskih tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi do 2030.”  izjavio je Hernádi.

“Strategija 2030 – Enter Tomorrow” jedna je od temeljnih odrednica Mol Grupe, a kao ciljeve postavlja proširenje petrokemijskog lanca vrijednosti tvrtke te proizvodnju proizvoda veće vrijednosti za automobilsku industriju, kao i za industriju ambalaže, građevinsku i elektroničku industriju. U sklopu te strategije tvrtka u petrokemijske i kemijske razvojne projekte do kraja sljedećeg desetljeća planira investirati oko 4,5 milijarde dolara. 

 

K.A./H

foto: boon.hu