Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/turizam / Na ovogodišnjoj Ultri očekuje se rekordnih 160.000 posjetitelja

Na ovogodišnjoj Ultri očekuje se rekordnih 160.000 posjetitelja

Ovogodišnji Ultra Europe festival elektroničke glazbe održat će se od 11. do 17. srpnja u Splitu te na Braču, Hvaru i Visu, a očekuje se više od 160.000 posjetitelja iz 140 zemalja, najavio je u srijedu Joe Bašić, direktor tvrtke MPG Live, koja je nositeljica licencije festivala Ultra Europe za Hrvatsku, koji se sedmu godinu održava Splitu.

“Interes za ovogodišnji Ultra Europe festival je veći nego ikad i bit će to dosad najveći organizirani festival elektroničke glazbe u Hrvatskoj”, rekao je Bašić na konferenciji za novinare.
Istaknuo je kako je za ovogodišnji Ultra Europe festival dosad prodano 25 posto više ulaznica nego za prošlogodišnji u istom razdoblju lani.
“Poseban mamac za posjetitelje na ovogodišnjem Ultra Europe festivalu je nastup benda Swedish House Mafia, koji je najzaslužniji za razvoj elektroničke glazbe diljem svijeta i koji je odlučio povratak na svjetsku scenu nakon petogodišnje stanke označiti nastupom na festivalu u Splitu.

To su najveće zvijezde elektroničke glazbe koje su ikad nastupile na festivalu u Splitu”, rekao je Bašić, dodajući kako je u kratkom roku više od dva i pol milijuna posjetitelja vidjelo videosnimku na društvenoj mreži tog festivala kojom je najavljen nastup te grupe u Splitu.
Po Bašićevim riječima, u proteklih šest godina taj je festival Splitu i okolnim mjestima donio tri milijarde kuna, a u državni je proračun otišlo oko 300 milijuna.
Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina je istaknuo kako su pozitivni turistički i gospodarski učinci Ultra Europe festivala iznimno važni budući da svaki posjetitelj prosječno potroši 340 eura na dan, a ostali turisti u Hrvatskoj oko 80 eura na dan.
“Tržište elektroničke festivalske glazbe diljem svijeta strahovito raste i godišnje se na tom tržištu potroši oko sedam milijarda dolara”, istaknuo je Glavina. Podsjetio je kako je na prošlogodišnjoj sjednici Vlade, održanoj u svibnju u Splitu, Ultra Europe festival ocijenjen kao strateški važan projekt za Hrvatsku.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella je rekao da Ultra Europe festival iznimno pridonosi promidžbi Splita i Hrvatske diljem svijeta, a splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić je istaknuo da je taj festival “strateška manifestacija za tu županiju”.

Na ovogodišnjem Ultra Europe festivalu prvi put će nastupiti i jedna grupa Hrvatske, to jest bend “Vatra”.

N.H.

foto: UltraEurope

Tagovi: ,