eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Na sjeveru Hrvatske gradi se tvornica koja neće stvarati otpad

Na sjeveru Hrvatske gradi se tvornica koja neće stvarati otpad

Novih radnih mjesta bit će i u Međimurju, u Donjem Kraljevcu. Dok je Hrvatska na začelju Europske unije u recikliranju otpada, ondje posluje tvrtka Tehnix, koja proizvodi eko-opremu traženu u cijelom svijetu, javlja Hrt (video). Koliko je važno recikliranje, pokazuju i vlastitim primjerom – u tvornici koja se gradi sve će biti u skladu s najvišim svjetskim eko-standardima.¨

Građani razvijenih europskih zemalja već dugo znaju da otpad nije smeće, dok ga se u Hrvatskoj iskorištava samo 17%. Stoga je teško zamisliti da kod nas netko razvija i primjenjuje tehnologiju budućnosti koja otpad pretvara u gospodarski resurs.

Iz radionica izlaze strojevi koji drveni otpad pretvaraju u biomasu, ali i cijeli moderni reciklažni sustavi. Do travnja će niknuti još jedna tvornica. Investicija od oko sto milijuna kuna u malom Donjem Kraljevcu zaposlit će nove ljude, a jedna je od rijetkih koja neće stvoriti ni kilogram otpada.

  • Direktor Tehnixa Đuro Horvat
  • Imat će vlastiti pogon za proizvodnju električne energije, potpuni sustav reciklaže otpadnih voda, kompletnu reciklažu otpada i nove strojeve koje tržište još nije vidjelo, govori direktor Tehnixa.

novo.hr

foto: scr.hrt