Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Nexus o rješenju Hanfe: Tražit ćemo sudsku zaštitu

Nexus o rješenju Hanfe: Tražit ćemo sudsku zaštitu

Nexus Private Equity Partneri u petak su ocijenili kako je rješenje Hanfe kojim se tom društvu oduzima upravljanje fondovima Nexus FGS i Nexus FGS II, a upravi licenca, “arbitrano i nepomirljivo s načelom vladavine prava” te najavili da će “s obzirom na pravnu neodrživost i očiti politički kontekst” zatražiti sudsku zaštitu od rješenja Hanfe

Nexus u priopćenju navodi kako je rješenje Hanfe “pravno neodrživo jer polazi od pravnih stajališta koja su u potpunoj suprotnosti s pravnim okruženjem i pravilima upravljanja, a koja se odnose na društva za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima te trgovačkim društvima u vlasništvu fondova”.

Drugim riječima, ovakva odluka u potpunom je raskoraku sa Zakonom o alternativnim investicijskim fondovima, Pravilima fondova Nexus FGS i FGS II te Zakonom o trgovačkim društvima, ističu iz Nexusa.

“Stoga rješenje Hanfe nije moguće ocijeniti ikako drugačije nego arbitrarnim i nepomirljivim s načelom vladavine prava. Nexus smatra da je žrtva ciljanih partikularnih političko-poslovnih interesa koji su evidentno nadjačali pravnu državu. Isto tako, budući da nije dijelom neke od političkih i/ili korporativnih opcija, to ga čini prikladnim ciljem za javno terećenje, prozivanje i kreiranje percepcije djelovanja državnih tijela u širem kontekstu afere Agrokor”, tvrde iz Nexusa u priopćenju.

Kao dodatnu potvrdu tome navode činjenicu da je rješenje Hanfe, “nakon nadzora koji je trajao od početka svibnja 2017. i suštinski bio okončan još u rujnu 2017. godine, tempirano baš nekoliko dana prije isteka mandata Upravnog vijeća Hanfe”.

Isto tako, kako dalje navode, “Hanfa ističe navodno ‘teško i sustavno’ kršenje zakona i pravila fondova, ali u deset godina poslovanja Nexusa i više nadzora poslovanja Nexusa od strane Hanfe, od kojih je zadnji bio početkom 2016. godine, nikada nisu utvrđena nikakva kršenja zakona”.

Također, napominju i kako je “Hanfa kao kreator regulatorne prakse o istim pravnim pitanjima ranije kod donošenja sankcijskih mjera u drugim slučajevima na tržištu zauzimala posve suprotno pravno stajalište, sasvim izjednačeno s onime na što cijelo vrijeme ukazuje Nexus, a koje se sada mijenja isključivo u cilju sankcioniranja Nexusa”.

Pri tome naglašavaju i kako će “ovakvo (krivo i neodrživo)” tumačnje zakonskih odredbi imati nesagledive posljedice na rad fondovske industrije u Hrvatskoj.

“Naime, odredbe Zakona o alternativnim investicijskim fondovima kao i Pravila fondova čije kršenje Hanfa imputira, izrijekom se i nedvosmisleno odnose samo na radnje društva za upravljanje, a ne i na trgovačka društva u vlasništvu fondova koja su bila u komercijalnom poslovnom odnosu s Agrokorom”, tumače iz Nexusa.

P.T./h

foto: Hanfa

Tagovi: ,