gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti/zdravlje i ljepota / Nijemci sve više proizvode i konzumiraju kovrčavi kelj

Nijemci sve više proizvode i konzumiraju kovrčavi kelj

Prošli su dani kada je list kovrčavog kelja ostajao netaknut na tanjuru i danas je taj zdravi zeleni list bogat vitaminima sve češće glavno jelo.

Kovrčavi kelj, čiji je list zelen ili ljubičast, u srodstvu je s kupusom.

-Postoje mnoge varijacije kovrčastog kelja, objašnjava Christoph Hahn s njemačkog sveučilišta Oldenburg. “Sadrži mnoge zdrave sastojke pa može obogatiti prehranu tijekom čitave godine. Može se jesti kao salata, napitak ili juha”, dodaje on.

Hahn procjenjuje da samo u Njemačkoj postoji 120 do 150 vrsta toga kelja koje se razlikuju po visini koju dosegnu listovi, koliko postanu kovrčavi, po boji, urodu, okusu i hranjivim sastojcima.

– Talijanska vrsta palmizio je blagoga okusa i dekorira salate i druga jela, objašnjava Hahn.

Američka sorta Champion gorča je no sadrži mnogo vitamina.

T.R./h

foto: pixabay