gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Nizozemac je prvi sommelier za mlijeko na cijelom svijetu

Nizozemac je prvi sommelier za mlijeko na cijelom svijetu

Simpatičan Nizozemac Bas de Groot prvi je sommelier za mlijeko na svijetu. Promovira nepasterizirano i nehomogenizirano mlijeko i ne taji svoju veliku ljubav prema tom zdravom napitku.

Bez puno dileme, čuli ste za sommeliere za vina; iskusne pojedince koji znaju nebrojeno mnogo vrsti vina te s kojim su obrocima ta vina sukladna; a vjerojatno ste čak čuli da isto zanimanje postoji i za vodu. No, imamo iznenađenje za vas – svijet je sad dobio i svojeg prvog sommeliera za mlijeko, kako prenosi MojPosao.

Bas de Groot putuje svijetom i kuša neobrađeno mlijeko. Uvijek je volio piti mlijeko, a jednom kad ga je kušao neobrađeno, otkrio je bogatstvo okusa koje mu je dotad bilo skriveno. Nakon toga je počeo putovati Nizozemskom kako bi kušao što više neobrađenog mlijeka te počeo razlikovati kakav utjecaj ima područje u kojem krave žive i ono što jedu na okus njihova mlijeka.

S vremenom, počeo je i organizirati kušanja tijekom kojih nudi mlijeko iz trgovine i ono koje još nije obrađeno. Što se procesa tiče, uglavnom kuša mlijeko isto kao što bi to činio sommelier za vino – promućka ga, zatim miriše i na kraju ga kuša. Otkad se odlučio baviti kušanjem mlijeka, Bas de Groot više ne želi piti kupovno mlijeko, jer mu je njegov okus preblag. Ujedno smatra i kako više nema smisla pasterizirati mlijeko jer je u današnje vrijeme rizik od zaraze znatno manji nego prije.

novo.hr
foto: pixabay