auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Njemački proizvođači automobila preotimaju GM-u udio u južnokorejskom tržištu

Njemački proizvođači automobila preotimaju GM-u udio u južnokorejskom tržištu

Mercedes i BMW prvi su puta u veljači u Južnoj Koreji prodali više automobila nego američki General Motors zahvaljujući većoj popularnosti brendova skupih automobila, pokazuju podaci iz industrije.

Na južnokorejskom tržištu dominiraju domaći Hyundai Motor i Kia Motors Corp da bi se proteklih godina pojavili i skuplji modeli njemačkih automobila s raznovrsnijom ponudom za potrošače sklone brendovima, ističe Reuters.

Tako je BMW-ova prodaja u veljači gotovo udvostručena, uz prodanih 6.118 vozila, pokazuju podaci iz industrije.

Prvo je mjesto na ljestvici inozemnih proizvođača s najviše prodanih automobila zauzeo Merceces koji ih je prodao ukupno 6.192, odnosno 12 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Južna Koreja napredovala je prošle godine za dva mjesta na ljestvici Mercedesovih glavnih tržišta, zauzevši šesto mjesto.

Američki General Motors objavio je pak prošlog mjeseca da namjerava zatvoriti jednu od ukupno četiri tvornice u toj azijskoj zemlji, dodajući da razmatraju i planove za preostale tri, zbog čega im je prodaja u veljači gotovo prepolovljena, uz prodana 5.804 automobila.

Budući da potrošači brinu zbog gubitka usluga popravaka i održavanja i pada vrijednosti automobila, američki je div izgubio poziciju trećeg proizvođača u toj zemlji, kliznuvši na šesto mjesto.

GM-ovo je poslovanje u Južnoj Korej prvenstveno usmjereno na izvoz i u kompaniji traže financijsku pomoć vlade u Seulu i ustupke sindikata u pitanju plaća i doprinosa kako bi ostali u zemlji.

Današnji razgovori sa sindikatima nisu urodili konkretnim rezultatima iako se nekih 2.500 radnika prijavilo u program dobrovoljnog odlaska uz otpremninu.

“Nadamo se da ćemo zaključiti razgovore sa sindikatom i vladom u kratkom roku”, kazao je glasnogovornik GM-ova južnokorejskog ogranka.

K.A.

foto: GeneralMotors