Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Nobel za medicinu ove godine ide Jamesu Allisonu i Tasukuu Honju

Nobel za medicinu ove godine ide Jamesu Allisonu i Tasukuu Honju

Nobelova nagrada za iznimni doprinos u području fiziologije ili medicine ove godine bit će dodijeljena znanstvenicima Jamesu Allisonu i Tasukuu Honju za njihov rad u istraživanju posebne terapije u liječenju karcinoma. Ustanovili su kako onesposobiti kočnice imunosnog sustava.

Članovi Kraljevskog instituta u Stockholmu u objašnjenju su naveli da istraživanje dvojice znanstvenika predstavlja preokret u liječenju raka.

Allison i Honjo otkrili su mehanizme koji omogućuju da imunosni sustav reagira punom snagom tijekom procesa uništenja tumorskih stanica, stoji u objašnjenju Instituta.

Terapijom se ciljaju proteini što ih proizvode stanice imunosnog sustava, ali i neke kancerogene stanice. Proteini mogu ‘stopirati’ prirodnu liniju obrane organizma, značajnu za uništenje kancerogenih stanica. Terapijom se onesposobljavaju ‘kočnice’ imunosnog sustava te mu omogućuju da se što brže uhvati u koštac s kancerogenim stanicama.

Dvojica stručnjaka za borbu protiv raka podijelit će financijski iznos nagrade od 9 milijuna kruna (6,5 milijuna kuna).

Allison je američki imunolog koji se dugo bavi novim strategijama u imunoterapiji tumora, razvojem i aktivacijom takozvanih T-stanica.

“Priželjkivao sam ovu nagradu, ali se nisam nikada usudio pomisliti da ću je uistinu i dobiti. To mi se činilo nestvarnim”, rekao je Allison za švedsku novinsku agenciju TT.

Tasuku Honjo japanski je imunolog poznat u svijetu po nizu otkrića, među kojima je i uspostava posebne imunoterapije karcinoma. Do danas je nagradu za fiziologiju ili medicinu dobilo 211 osoba.

novo.hr

foto: scr.hrt