Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Norveški fond želi stručne i neovisne kadrove u odborima kompanija u koje ulaže

Norveški fond želi stručne i neovisne kadrove u odborima kompanija u koje ulaže

Norveški državni stabilizacijski fond, najveći u svijetu, tražit će od 9.000 kompanija u koje ulaže da se pobrinu da članovih njihovih odbora budu dovoljno stručni i neovisni u svome radu, pokazuju u petak objavljene smjernice.

Direktori bi također trebali jamčiti da imaju dovoljno vremena za izvršavanje svojih obveza u odborima čiji su članovi, dodali su iz Norges Bank Investment Managementa.

U praksi to znači da članovi odbora u kompanijama čije su dionice izlistane na burzama ne bi smjeli istovremeno sjediti u više od pet odbora te da predsjednik odbora velike kompanije načelno ne bi smio obavljati istu dužnost u drugoj kompaniji, pokazuju smjernice fonda.

“Odbor bi u cjelini trebao temeljito poznavati privrednu granu unutar koje kompanija posluje a barem dva njegova neovisna člana trebala bi imati radnog iskustva u tom poslovnom segmentu”, rekla je glavna menadžerica za korporativno upravljanje Carine Smith Ihenacho.

“Odbor bi trebao donositi objektivne odluke o korporativnim poslovima i moći donositi odluke neovisno o menadžmentu”, istaknula je u priopćenju.

Fond upravlja imovinom većom od 970 milijardi dolara, ulažući prihode od proizvodnje nafte i plina u inozemstvu u dionice, obveznice i nekretnine. U vlasništvu drži 1,4 posto svih globalno izlistanih dionica, podsjeća Reuterrs.

U trećem je kvartalu ostvario prinos od 2,1 posto zahvaljujući rastu cijena dionica na sjevernoameričkom tržištu. Taj je prinos ipak 0,2 postotna boda manji u usporedbi s onim referentnog indeksa koji utvrđuje norveško ministarstvo financija.

“Na tržišta kretanja utjecala su očekivanja različitih stopa gospodarskog rasta i neizvjesnost u pogledu posljedica povećanih trgovinskih barijera”, kazao je u priopćenju izvršni direktor fonda Yngve Slyngstad.

Odbivši Reutersu imenovati konkretne sektore u kojima članovima odbora po njegovom mišljenju manjka stručnosti, Slyngstad je ipak kazao: “Fokus je na financijskom sektoru, što vrijedi i za regulatore, i mi ćemo to potvrditi s naše točke gledišta. No, u pitanju je širi problem koji nadilazi okvire financijskog sektora”.

“Uočili smo različite prakse u različitim sektorima i različitim zemljama. Ovo je signal… da ćemo pokušati promotriti ta pitanja na širem uzorku kako bismo utvrdili gdje su ti problemi značajniji promatrano po zemljama i sektorima”, zaključio je.

K.N./hina

foto: oilguru.org

Tagovi: