Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Norveški stabilizacijski fond traži više transparentnosti na tržištima valuta

Norveški stabilizacijski fond traži više transparentnosti na tržištima valuta

Norveški stabilizacijski fond zatražio je u petak više transparentnosti na globalnim tržištima valuta kako bi se smanjili troškovi transakcija i kako bi tržišta bila efikasnija.

Promjene u strukturi trgovine valutama trebale bi ciljati na ravnopravniju poziciju klijenata kako bi se smanjila ogromna dobit trgovaca i osigurala bolja ravnoteža rizika, navode voditelji fonda u strateškom dokumentu.

Norveški stabilizacijski fond najveći je u svijetu i upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1.000 milijardi dolara.

“Smatramo da su transparentnost i provjerljivost ključne kako bi se ublažio utjecaj prednosti koju donosi upućenost i kako bi se paralelno izbjegao nepovoljan utjecaj na likvidnost tog važnog tržišta”, poručuju iz fonda.

Tri elementa u trgovini valutama zahtijevaju posebnu pozornost i trebala bi biti izmijenjena, ističu, ne tražeći ipak njihovo uklanjanje.

Funkcija “last look” omogućuje trgovcima na fizičkim tržištima da odustanu od već određene cijene. U fondu smatraju da je pristrana i da bi trebala biti kompenzirana manjim razlikama u cijenama i većom likvidnošću.

Drugi element, algoritamske strategije izvršenja, općenito bolje štiti trgovce nego klijente te bi bolje kontrole rizika i veća transparentnost trebali potencijalno dovesti do uvođenja neovisnih algoritama.

Treći prijedlog cilja na uklanjanje “nepovezanosti” između cijena koje utvrđuju trgovci i onih na ‘veleprodajnom” tržištu. Zbog nepostojanja te veze klijenti teško mogu utvrditi dobivaju li najbolju moguću transakciju, tumače u fondu.

P.T.

foto: NorwyToday

 

Tagovi: