novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Obnova nakon potresa u Meksiku stajati će 2,5 milijardi dolara

Obnova nakon potresa u Meksiku stajati će 2,5 milijardi dolara

Predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto objavio je u utorak da će obnova nakon dva smrtonosna potresa koja su u rujnu pogodila tu zemlju zahtijevati ulaganja u iznosu 2,5 milijardi dolara.

Govoreći na javnom događaju, meksički predsjednik naveo je da su potresi u središnjem i južnom dijelu zemlje, koji su odnijeli 465 ljudskih života, djelomično ili u potpunosti uništili 184 tisuće obiteljskih domova a pogođeno je i 14 tisuća poslovnih objekata i 16 tisuća škola.

Obnova će po vladinim procjenama “zahtijevati ulaganja od 48 milijardi pesosa (oko 2,5 milijarde dolara). Desetinu tog iznosa pribavit će privatni sektor”, kazao je Pena Nieto.

Većinu sredstava za obnovu namaknut će država, napominje predsjednik, ističući da vlada neće upravljati privatnim donacijama već će obavljati tek ulogu koordinatora kako bi se izbjeglo dupliranje projekata obnove.

U utorak se navršilo dva mjeseca od potresa magnitude 8,2 stupnjeva, najsnažnijeg u posljednjih 100 godina, koji je pogodio savezne meksičke države Oaxaca i Chiapas, prouzročivši smrt 96 ljudi.

Desetak dana kasnije, točnije 19. rujna, na 32. godišnjicu razarajućeg podrhtavanja u kojem je 1985. godine poginulo više od 10 tisuća ljudi, Meksiko City pretrpio je novi potres, ovaj put magnitude 7,1 stupnjeva. U toj je katastrofi stradalo 369 ljudi.

Potresi su prouzročili veliku imovinsku štetu, uključujući prometnice, bolnice i kulturne znamenitosti.

N.H.

foto: arhiva/h