novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Obnovom pruge put do Beograda trebao bi trajati manje od četiri sata

Obnovom pruge put do Beograda trebao bi trajati manje od četiri sata

Srbija i Hrvatska potpisale su u Beogradu memorandum o rekonstrukciji željezničke puge Beograd-Zagreb koji bi trebao poboljšati infrastrukturno povezivanje u regiji i na paneuropskom Koridoru 10. Tijekom 2018. počet će priprema projektno-tehničke dokumentacije, a radovi bi mogli početi u drugoj polovici 2019.. Memorandum su potpisali hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i srbijanska vicepremijerka i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Projekt rekonstrukcije željezničke pruge Beograd-Zagreb trebao bi ukupno stajati oko 1,25 milijardi eura, od kojih bi za radove na hrvatskoj strani trebalo osigurati milijardu, a na srpskoj oko 250 milijuna eura. Ministar Oleg Butković je ocijenio da “Hrvatska neće imati problem” osigurati taj novac i da će konkurirati kod EU fondova koji pokrivaju čak i do 85 posto troškova. Potvrdio je da je Hrvatska već pripremila papire za dvije dionice pruge na svom teritoriju te da je za 2019. osigurano 500 milijuna eura pa se u sljedećoj godini može i očekivati početak radova na kolosjeku u Hrvatskoj.

Ministrica Zorana Mihajlović najavila je da će projekt biti realiziran po fazama, a obje strane za početak imaju zadatak izračunati i usuglasiti što nedostaje u projektno-tehničkoj dokumentaciji, kako bi se stvorili svi preduvjeti da zajedno nastupe tražeći novac za infrastrukturu iz fondova EU. Procijenila je da samo za projektno-tehničku dokumentaciju rekonstrukcije pruge treba osam do 10 milijuna eura. “Ako želimo povezati naše države, mi ćemo to i uraditi, korak po korak “, rekla je Mihajlović, podsjetivši da se sada od Beograda do Zagreba vlakom putuje oko sedam i pol sati, a taj bi se rok trebao skratiti na najviše četiri sata. Rekonstrukcijom pruge se, dodala je Mihajlović, planira da brzina vlakova bude 160 km/h.

Ministrica za euroitegracije Jadranka Joksimović ocijenila je da Srbija i Hrvatska u sinergiji mogu dobiti više novca u eurofondova te podsjetila na zajedničke projekte koje dvije države već imaju u prekograničnoj suradnji u području infrastrukture, životne sredine i transporta. Za te projekte do kraja 2020. godine imamo na raspolaganju 35 milijuna eura nepovratne pomoći, a od tih će projekata najveću korist imati pogranične općine u Srbiji i Hrvatskoj, rekla je. Ministar Oleg Butković potvrdio je da je na današnjem sastanku izaslanstava bilo riječi o rekonstrukciji i popravku tri mosta koji povezuju dvije zemlje, a ministrica Zorana Mihajlović najavila je da bi već u travnju Srbija i Hrvatska mogle potpisati sporazum o održavanju tih mostova.

novo.hr

foto: scr.hrt