auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / HOK: Obrtnika prijevoznika svake godine sve manje

HOK: Obrtnika prijevoznika svake godine sve manje

Obrtnika koji se bave prijevozničkom djelatnošću svake je godine sve manje, a osim što se na domaćemu i međunarodnom tržištu nose sa snažnom konkurencijom, opterećuju ih problemi s naplatom tražbina, zakonskim rješenjima, sivom ekonomijom i birokracijom, istaknuto je na 10. susreta prijevoznika Hrvatske obrtničke komore (HOK) u Crikvenici.

U Hrvatskoj ima 7375 obrtnika prijevoznika, no njihov se broj stalno smanjuje i u posljednjih deset godina smanjen je više od 17 posto, a od 2009. zatvoreno je 1519 obrta, podatci su sa skupa koji je u četvrtak i petak održan u Crikvenici, a na kojemu je jedna od tema bila i najavljeni novi zakon o prijevozu u cestovnom prometu.

Potpredsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil izjavio je da se HOK, obrtnici i prijevoznici zauzimaju za poštovanje zakona i iste uvjete rada za sve djelatnosti.

Ne tražimo protekcije ni od koga, nego poštenu tržišnu utakmicu u kojoj ćemo imati uvjete za stabilno poslovanje i opstanak, rekao je, dodajući da obrtnici djeluju u malome, lokalno ograničenom tržištu u kojem su poznata jasna pravila te da je predvidljivo poslovanje uvjet za njihov opstanak. 

Također je rekao da su na skupu izneseni problemi koji muče većinu obrtnika, poput naplate tražbina, zakonskih rješenja, nelojalne konkurencije, sive ekonomije i birokracije te mnoge specifične probleme.

Istaknuo je kako traže da im se omogući povoljno poslovno ozračje i što lakše poslovanje te stabilne porezne zakone, a nada se da će skup postati platforma na kojoj će prijevozništvo HOK-a uspostaviti partnersko ozračje sa svim institucijama i onima koji sudjeluju u njihovu poslovanju.

Predsjednik Ceha prijevoznika HOK-a Emilijo Bajlo izrazio je nezadovoljstvo jer na skup obrtnika nisu došli predstavnici mjerodavnog ministarstva i ostalih institucija koji bi trebali pratiti njihov rad i pomoći im da se uspostavi dijalog kojim će se rješavati problemi.

Ceh je, naglasio je, reagirao i u raspravi dao prijedloge na prijedlog novog zakona o cestovnom prometu u dijelu za koji smatraju da bi poboljšao poslovanje.

Član Ceha prijevoznika iz Istarske županije Mario Crnković smatra da nedostaje partnerskog odnosa s ministarstvom i državne brige za obrtnike, nema dijaloga u kojem bi se problemi rješavali, a posljedica toga je kaos na tržištu.

Nismo spremni za potpunu liberalizaciju tržišta jer nemamo jasna pravila ponašanja, rekao je. Snižavat će se cijene, građani će biti zadovoljni, ali je to populistička mjera vladajućih, ustvrdio je Crnković i poručio da prijevoznike muče druge brige, kako djelatnicima isplatiti plaće kakve bi htjeli i kako ne bi odlazili iz Hrvatske.

P.T./H

foto:arhivaH