Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Odbor za financije podržao Vujčića za guvernera HNB-a

Odbor za financije podržao Vujčića za guvernera HNB-a

Saborski Odbor za financije i državni proračun u srijedu je većinom glasova podržao prijedlog vladajuće većine za imenovanje Borisa Vujčića za guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) na novi šestogodišnji mandat, dok je za njegovu zamjenicu potporu dobila Sandra Švaljek.

Vujčića i Švaljek su predložili klubovi HDZ-a, HNS-a, SDSS-a, te HDS/HSLS/HDSSB-a, a reizbor Vujčića je podržalo sedam članova odbora iz redova vladajuće većine, tri SDP-ova zastupnika su bila suzdržana, dok je Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku bio protiv.

Švaljek je također dobila glasove sedam članova odbora, a četiri su bila suzdržana.

Većinom glasova potporu su za imenovanje na mjesto viceguvernera dobili Slavko Tešija, Martina Drvar i Roman Šubić.

S prijedlogom imenovanja Vujčića za guvernera, Švaljek za njegovu zamjenicu te troje viceguvernera suglasio se i saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, a o njihovu imenovanju u petak će odlučiti Hrvatski sabor.

Na sjednici Odbora za financije i državni proračun Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića povukao je prijedlog da se za guvernera imenuje Ljubo Jurčić, a Robert Jankovics je kazao kako je nastao “šum u komunikaciji” između kubova za kojeg se nada da se neće ponoviti.

Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku je kazao da vladajuća većina podržava guvernera i kontinuitet monetarne politike koja razara hrvatsko gospodarstvo, poručivši da je nužno provesti monetarnu reformu.

T.R.

foto: scr.arh