auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / Oštar pad kineskog uvoza automobila u lipnju

Oštar pad kineskog uvoza automobila u lipnju

Kineski uvoz automobila snažno je pao u lipnju budući da su proizvođači odgodili isporuke u očekivanju smanjenja uvoznih carina koje je stupilo na snagu u srpnju.

U srpnju je tako u Kinu uvezeno 15 tisuća automobila, 87,1 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, pokazali su podaci Kineske udruge trgovaca automobilima (CADA) koje su u ponedjeljak prenijeli kineski mediji.

U prvoj polovini godine ukupna je prodaja uvezenih automobila pala 22,1 posto na godišnjoj razini, na 451.971 vozilo.

CADA je objavila lipanjske podatke u prošlom tjednu a izvješće za srpanj tek se očekuje.

Kina je u svibnju najavila da će od 1. srpnja znatno smaniti uvozne carine na inozemne automobile i automobilske dijelove ali je istodobno povisila carine na automobile uvezene iz Sjedinjenih Država, na 40 posto, u okviru pojačanih trgovinskih napetosti u odnosima s Washingtonom.

“(Najava sniženja carina) najviše je utjecala na podatke za lipanj. Mnogi su trgovci automobilima pomaknuli uvozne narudžbe do 1. srpnja”, objašnjava Wang Cun, direktor uvoznog povjerenstva CADA-e.

Prema podacima Kineske udruge proizvođača automobila Kina je u prošloj godini uvezla ukupno 1,25 milijuna automobila.

Svibanjska najava smanjenja carina potaknula je mnoge proizvođače, poput japanskog Toyota Motora, da najave moguću prilagodbu maloprodajnih cijena u Kini.

Kompanije pogođene većim carinama na automobile uvezene iz SAD-a, poput BMW-a i Forda, odlučile su pak da neće podizati cijene unatoč očekivanom nepovoljnom utjecaju takve odluke na poslovne rezultate, napominje Reuters.

K.A./Hina

foto: Bmw