novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Otvoren čvor Lipovljani na autocesti Zagreb – Lipovac

Otvoren čvor Lipovljani na autocesti Zagreb – Lipovac

Hrvatske autoceste (HAC) u petak su u promet  pustile novoizgrađeni čvor i naplatnu postaju Lipovljani na autocesti A3 Zagreb – Lipovac, ukupne vrijednosti radova 45,4 milijuna kuna, izvijestio je HAC.

Čvor Lipovljani projektiran je u obliku desne “trube” s četiri kraka te naplatnom postajom. Opremljen je LED rasvjetom, čime će se značajno doprinijeti smanjenju troškova.

Naplatna postaja Lipovljani bit će u potpunosti automatizirana, bez blagajnika. Automati na naplatnoj postaji opremljeni su za plaćanje gotovinom, ENC-om, kreditnim i invalidskim SMART karticama. Korisnici od danas do 15. srpnja od 7:00 od 20:00 sati na naplatnoj postaji mogu kupiti ENC paket.

Vrijednost radova izgradnje čvora Lipovljani iznosi 45,4 milijuna kuna.

Položaj novog čvora Lipovljani diktirala je postojeća infrastruktura kao što su prateći uslužni objekt Lipovljani, blizina željezničke pruge, spoj na županijsku cestu, kao i pozicija gospodarske zone Blatnjača koja se nalazi između autoceste i željezničke pruge, kažu u HAC-u.

Ocjenjuju da se novim spojem na autocestu otvaraju se daljnje mogućnosti razvoja gospodarske zone i stvaraju uvjeti za razvoj poduzetništva.

Otvorenjem čvora Lipovljani, Općina Lipovljani postaje najbliži ulaz u Park prirode Lonjsko polje te osigurava brži pristup Lipiku i Pakracu.

Isto tako, otvara se mogućnost izgradnje nove spojne ceste Lipik-Lipovljani, za koju su gradovi Lipik i Pakrac izradili idejno rješenje, te su daljnje projektiranje preuzele Hrvatske ceste. Spojna cesta je izuzetno važna za Lipik i Pakrac, ali i za čitavu Požeško – slavonsku županiju jer će se njome taj kraj kraćim i bržim putem povezati na autocestu, kažu u HAC-u.

P.T.

foto: arhivaNH