novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Pelješki most: Strabag razočaran, Astaldi bez komentara

Pelješki most: Strabag razočaran, Astaldi bez komentara

Austrijski Strabag u ponedjeljak je istaknuo kako je iznenađen i razočaran odbijanjem žalbe koju je podnio na izbor izvođača radova za gradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama, dok u talijanskom Astaldiju odbijanje žalbe nisu htjeli komentirati.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) odbila je žalbe austrijskog Strabaga i zajednice ponuditelja talijanskog Astaldija te turskog IC Ictas Isaat Sanayi uložene na izbor izvođača radova za gradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama.

Na internetskim stranicama DKOM-a u ponedjeljak je objavljeno rješenje Komisije prema kojem se odbijaju kao neosnovane žalbe Strabaga i zajednice ponuditelja talijanskog Astaldija i turskog IC Ictas Isaat Sanayi, kao i njihovi zahtjevi za naknadom troškova žalbenog postupka.

“Iznenađeni smo i razočarani ovom odlukom. Trenutačno razmatramo daljnje pravne korake”, rekli su iz Strabagove službe za odnose s javnošću, no nisu htjeli konkretizirati koji bi to koraci bili.

U Astaldiju su kratko izjavili kako nemaju komentara na odbijanje njihove žalbe.

Hrvatske ceste su 8. siječnja ove godine odabrale ponudu kineskog konzorcija “China Road and Bridge Corporation” za gradnju Pelješkog mosta, a ta je ponuda bila po cijeni od 2,08 milijardi kuna, dok je talijansko-turski konzorcij ponudio cijenu od 2,55 milijardi kuna, a Strabag 2,62 milijardi kuna (svi iznosi bez PDV-a).

Na to su se žalili austrijski Strabag i zajednica ponuditelja u kojoj su talijanski Astaldi i turski CT Ictas koja se žalila na procjenu kvalitete garancije talijansko-turske ponude za gradnju mosta.

Strabag je tvrdio da je kineski konzorcij ponudio dampinške cijene za niz radova.

Austrijancima je, uz ostalo, smetalo i to što naručitelj, Hrvatske ceste, nije ispitao niske ponuđene cijene kineske korporacije u pojedinim stavkama, a što je, kako smatraju u Strabagu, trebao učiniti prema odredbama Zakona o javnoj nabavi i direktivi Europskog Parlamenta i Vijeća. 

Butković: Potpisivanje ugovora za 15-ak dana

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u ponedjeljak da je odbijanje žalbi na izbor izvođača radova za gradnju Pelješkoga mosta pozitivna vijest i korak naprijed te najavio da se za 15-ak dana očekuje potpisivanje ugovora o gradnji mosta, koja bi trebala trajati oko tri godine.

T.R./H

foto: fah