Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Plenković na summitu EU-a u Sofiji

Plenković na summitu EU-a u Sofiji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na summitu u Sofiji koji je u cijelosti posvećen odnosima Europske unije i država Zapadnog Balkana.

Premijer Andrej Plenković danas, na rubu summita, sudjeluje na Okruglom stolu o temi Dijalog sa Zapadnim Balkanom – stvaranje regije rasta, sigurnosti i povezanosti na putu prema Europskoj uniji. Plenković će također sudjelovati i na summitu čelnika koji pripadaju Europskoj pučkoj stranci, javlj Hrt.

Uoči samog summita sa šest zemalja jugoistočne Europe, večeras će se na radnoj večeri okupiti čelnici 28 zemalja članica EU-a, među njima i Plenković. Razgovarat će o odnosima s SAD-om. Čelnici će tijekom radne večere razgovorati i o digitalnim temama, što je prvobitno bilo  zamišljeno kao glavna tema neformalnog sastanka, ali će zbog aktualnog razvoja događaja u odnosima sa SAD-om pasti u drugi plan.

U četvrtak se održava summit EU-zapadni Balkan, na kojem neće biti španjolskog premijera Mariana Rajoya, koji ne želi sudjelovati na tom skupu zbog nazočnosti Kosova. Albaniju će predstavljati premijer Edi Rama, BiH predsjednik Predsjedništva Bakir Izetbegović, Crnu Goru premijer Duško Marović, Srbiju predsjednik Aleksandar Vučić, Kosovo predsjednik Hashim Thaci i Makedoniju premijer Zoran Zaev.

Jedna od konkretnih inicijativa na ovom summitu trebala bi biti prijedlog za smanjenje troškova roaminga za zemlje zapadnog Balkana. Na marginama sastanka najavljen je i bilateralni susret grčkog i makedonskog premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva. U Bruxellesu se nadaju da bi rješenje o pitanju ustavnog imena Makedonije, koje Grčka osporava, moglo biti postignuto do summita u lipnju, što bi Makedoniji omogućilo da dobije datum za otvaranje pregovora.

novo.hr

foto: scr.arhiva