Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Plenković u Šangaju otvorio ured HTZ-a

Plenković u Šangaju otvorio ured HTZ-a

Hrvatski premijer Andrej Plenković službeno je u Šangaju otvorio prvi ured Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na kineskom teritoriju, a koji bi trebao dodatno ojačati položaj Hrvatske na najpropulzivnijem svjetskom emitivnom turističkom tržištu.

“Naše otvaranje prema Kini, prema kineskim turistima, posjetiteljima iz vaše zemlje, svakako je vrlo važan djelić mozaika hrvatske turističke promocije”, rekao je Plenković otvarajući ured HTZ-a u poslovnoj četvrti 24-milijunskog Šangaja, jednoj od postaja njegova višednevnog posjeta Kini.

Podsjetio je da će ove godine Hrvatsku posjetiti četvrt milijuna kineskih turista, što je znatan porast u odnosu na prethodne godine. “Tijekom ovog posjeta bio sam u prilici bolje razumjeti Kinu i vidio sam kako je Hrvatska dobro doživljena i prihvaćena. Vrlo sam optimističan i vjerujem da možemo računati na još više brojke u turizmu, u trgovini i u našim ukupnim odnosima”, rekao je Plenković.

Otvaranju ureda nazočili su članovi izaslanstva koje s Plenkovićem boravi u radnom posjetu Kini, te direktor HTZ-a Kristjan Staničić i Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) u čijim je prostorijama i uz čiju je pomoć ured u Šangaju i otvoren. “Veseli me što osim kineskih turista, veliki interes za Hrvatsku pokazuju i investitori koji su već počeli s velikim ulaganjima u turistički sektor. Taj pozitivan trend također treba poticati i kapitalizirati, a uopće ne sumnjam da ćemo zajedničkim snagama u tome i uspjeti”, rekao je Burilović.

Prema podacima sustava eVisitor u prvih deset mjeseci ove godine kineski turisti su u Hrvatskoj ostvarili 216 tisuća dolazaka i 315 tisuća noćenja što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 43 posto u dolascima i 42 posto u noćenjima.

K.A.

foto: Vlada