eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Plinacrovu plinovodu Omišalj – Zlobin 50 posto bespovratnih sredstava EU-a

Plinacrovu plinovodu Omišalj – Zlobin 50 posto bespovratnih sredstava EU-a

Gradnja otpremnog plinovoda Omišalj-Zlobin sufinancirat će se bespovratnim sredstvima EU u iznosu od 16,43 milijuna eura, što je polovina vrijednosti te investicije, izvijestili su u petak iz Plinacroa. 

Iz hrvatskog operatora plinskog transportnog sustava priopćili su da je Koordinacijski odbor CEF-a – Instrument za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility) na jučerašnjem sastanku predložio sufinanciranje Plinacrova otpremnog plinovoda Omišalj-Zlobin bespovratnim sredstvima u visini od 16,43 milijuna eura.

Značaj te potpore iz Plinacroa potkrepljuju podacima da se iz sredstava CEF-a za izgradnju daje maksimalno do 30 posto investicije, dok je Plinacro bespovratno dobio čak polovinu sredstava potrebnih za izgradnju plinovoda Omišalj-Zlobin, vrijednog 32,87 milijuna eura.

Sredstva će se dodijeliti nakon pripreme ugovora i potvrde Europske komisije tijekom veljače 2018. godine, navodi se u priopćenju.

Riječ je o sredstvima namijenjenim projektima koji se nalaze na PCI listi projekata od zajedničkog interesa EU-a, za koje se Plinacro nadmetao uz suglasnost i potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Plinovodom Omišalj-Zlobin povezat će se LNG terminal na otoku Krku s postojećim plinskim transportnim sustavom Republike Hrvatske i tako omogućiti protok plina iz LNG terminala za Hrvatsku i susjedne zemlje.

“Ovom odlukom Europska unija daje snažnu potporu i zamah realizaciji LNG-projekta na otoku Krku te izgradnji i opremanju Plinacrova otpremnog plinovoda”, ističu iz Plinacroa.

Pritom podsjećaju kako je EU već prethodno odobrio bespovratna sredstva iz istog fonda za studije i radove za LNG terminal te za studije za otpremne plinovode.

Plinacru je ovo treći put kako CEF odobrava bespovratna sredstva (prva dva puta za studije u iznosu od oko 7,1 milijun eura), tako da ukupni iznos bespovratnih sredstava iz CEF-a sada iznosi 23,43 milijuna eura. Dodaju li se tome i sredstva koja je Plinacro uspješno povukao iz predpristupnih fondova, ukupan iznos bespovratnih sredstava doseže 28,6 milijuna eura, navode iz Plinacroa.

T.R./h

foto: Plinacro

Tagovi: