gastronomija

Home / gastronomija / Pogačice od čvaraka

Pogačice od čvaraka

Jednostavne priprave, krasnog izgleda i još boljeg su okusa, proporučaju recepti.hr

Sastojci za tijesto:

  • 1/ kg mekog brašna
  • 1 vrećica instant kvasca
  • 1 ravna žličica soli
  • 1/2 žličice šećera
  • 2,5 – 3 dl toplog mlijeka
  • 2 žutanjka
  • 6 dag svinjske masti
Sastojci za nadjev:
  • 30 dag čvaraka
  • 10 dag mekog brašna
  • 1 žličica papra
  • soli, po ukusu i potrebi
Premaz:
  • jaje
Priprema:

1. Samljeti čvarke strojem za mljevenje mesa. Dodati papar i sol prema ukusu i potrebi, ovisno o slanosti čvaraka. Nadjev bi trebao biti jače začinjen. Dodavati polako brašno i miješati običnom jušnom žlicom, dok čvarci ne upiju sve brašno. Ako je masa tijekom izrade pregusta i mrvi se, malo ugrijati smjesu u mikrovalnoj pećnici ili pećnici da se lakše povežu brašno i čvarci. Ako su čvarci presuhi dodati manje brašna. Nadjev mora biti maziv.

2. Brašno staviti u posudu za miksanje, dodati suhi kvasac, sol, šećer, mast i žutanjke. Mlijeko ugrijati da bude toplo. Smjesi brašna dodati mlijeko pa mikserom sa spiralama miješati tijesto. Po potrebi doliti još malo mlijeka. Tijesto mora biti mekane strukture ali se ne smije lijepiti. Miksati dok se tijesto ne uobliči u kuglu. Istresti ga na dasku, još malo mijesiti, lupkati ga o podlogu i staviti da se diže. Posudu prekriti prozirnom folijom.

3. Kad je tijesto povećalo obujam odnosno naraslo, prebaciti ga na dasku. Prekriti ga većim komadom prozirne folije  pa razvaljati pravokutnik debljine pola cm. Premazati tijesto nadjevom od čvaraka lopaticom ili nožem. Preklopiti ga kao kod izrade lisnatog tijesta, znači: lijevu trećinu tijesta prebaciti prema sredini, preko nje desnu trećinu, zatim gornju trećinu tijesta prema sredini i napokon, donju preko sredine. Valjati tijesto polako preko prozirne folije, pazeći da pritisak ne bude prejak. Kad se razvalja pravokutnik, ponovno ga složiti kao što je opisano. Postupak ponavljati još 3 puta (ukupno se tijesto preklapa 5x i ne odmara između valjanja). Kad se valja posljednji puta, tijesto neka ostane debljine 1,5 cm.

4. Kalupima za krafne ili čašom (umočiti kalup ili čašu u brašno prije urezivanja) rezati okrugle pogačice i slagati ih na plitki kalup prekriven pek papirom. Ostatak tijesta skupiti, razvaljati, preklopiti pa opet razvaljati, barem 2-3 puta prije daljnjeg izrezivanja pogačica.

5. Oštrim nožem ili skalpelom urezati na svaku pogačicu ukrasnu mrežicu, premazati tučenim jajetom i peći  15 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 st. C .

novo.hr

foto: recepti.hr