eko industrija

Home / eko industrija/Poslovne vijesti / Poljski PGNiG sklopio još jedan sporazum s američkim dobavljačem o isporuci plina

Poljski PGNiG sklopio još jedan sporazum s američkim dobavljačem o isporuci plina

Poljska državna energetska tvrtka PGNiG skopila je s američkim Cheniere Marketingom sporazum o isporuci ukapljenog prirodnog plina, odražavajući sve snažnije oslanjanje Poljske na američke dobavljače u sklopu nastojanja da se smanji poljska ovisnost o ruskom plinu.

Sporazum obuhvaća razdoblje od 24 godine i predviđa isporuku ukupno 40,95 milijardi prostornih metara prirodnog plina. Stupa na snagu iduće godine, tri godine prije isteka važećeg poljskog ugovora s ruskim Gazpromom, kojim se ta tvrtka Poljacima obvezala isporučivati 10 milijardi prostornih metara plina godišnje nakon opetovanog uplinjavanja.

Izvršni direktor PGNiG-a Piotr Wozniak istaknuo je da su uvjeti ugovora, uključujući “konkurentnu cijenu, u potpunosti zadovoljavajući”, iako se u priopćenju ne navodi vrijednost posla.

Wozniak dodaje i da su u planu još dva sporazuma. “Želimo izgraditi kompletan opskrbni portfelj”, istaknuo je.

Poljska je kompanija već u listopadu sklopila sličan sporazum o opskrbi, i to s američkim Venture Global LNG-om, na razdoblje od 20 godina, koji predviđa isporuku do dva milijuna tona ukapljenog prirodnog plina godišnje.

Ni u tom sporazumu nije bila navedena vrijednost posla.

Na ceremoniji potpisivanja u Varšavi američki ministar Rick Perry izrazio je zadovoljstvo sporazumom.

“Ovo je signal cijeloj Europi da se tako može razvijati energetska budućnost, sigurnost zemlje, raznolikost izvora opskrbe – ovo je veliki dan za Europu”, zaključio je Perry.

Poljski predsjednik Andrzej Duda također je prisustvovao ceremoniji, ustvrdivši da će “sporazum omogućiti Poljskoj energetsku sigurnost” i da odražava “pravo transatlantsko partnerstvo”.

Poljska trenutno podmiruje oko dvije trećine potreba za plinom uvozom iz Rusije i želi smanjiti ovisnost o ruskom plinu. U budućnosti namjeravaju nabavljati plin i iz Norveške i Katara.

P.T./hina

foto: novo.hr