novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Pomgrad preuzeo čakovečku Tegru; Kolarić: “Ovo je šansa za međimursko graditeljstvo”

Pomgrad preuzeo čakovečku Tegru; Kolarić: “Ovo je šansa za međimursko graditeljstvo”

Početkom kolovoza je najveća međimurska građevinska tvrtka, Tegra iz Čakovca, promijenila vlasnika. Francuska Eurovia već je pred tri godine odlučila prodati Tegru, nakon što su propali Tegrini pokušaji akvizicija sličnih, manjih, građevinskih tvrtki, čime bi postali tvrtka značajna i na nacionalnoj razini.

Novi vlasnik Tegre je slovenska kompanija Pomgrad iz Murske Subote, koja već posluje u Hrvatskoj preko tvrtke H-grad.

Evo što ukratko o promjeni vlasništva tvrtke kaže dugogodišnji predsjednik Uprave Tegre, Ivan Kolarić:

Kako to da su Francuzi prodali Tegru, a poslovali ste prilično uspješno s prometom u 2016. od preko 140 milijuna kuna i dobiti nakon oporezivanja od 12,3 milijuna kuna?

  • Namjera našeg bivšeg vlasnika, tvrtke Eurovia iz Francuske bila je da preuzmemo neke manje građevinske tvrtke i da postanemo regionalni građevinski igrač.  Konkretno bila je ideja da dođemo do barem 50-ak milijuna eura godišnjeg prometa. Pošto se građevinsko tržište 2009. praktično urušilo, plan okrupnjavanja nam nije uspio i Francuzi su se 2014. odlučili povući s hrvatskog tržišta.

S kojim tvrtkama se pregovaralo o preuzimanju Tegre, je li koja hrvatska tvrtka bila zainteresirana?

  • Pregovaralo se s nekoliko stranih tvrtki, no s nijednom nismo našli zajedničke poslovne interese i ciljeve kao s Pomgradom. Od domaćih tvrtki, u početku je bio zainteresiran Viadukt, poznata hrvatska građevinska tvrtka. No brzo se ta opcija prestala razmatrati, jer je Viadukt sam zapao u velike probleme, što smo mogli vidjeti u posljednje vrijeme.

Jeste li zadovoljni s odnosom francuskih vlasnika u cijelom procesu prodaje?

  • Da, mogu reći da su bivši vlasnici bili vrlo korektni u cijelom procesu prodaje tvrtke. Mogli su prodati Tegru bilo kome, ali su u dogovoru s nama – Upravom, tražili najbolje rješenje za sve strane.

Kolika je vrijednost cijelog posla, odnosno koliko je Pomgrad platio Tegru?

  • Vrijednost kupoprodaje je poslovna tajna i ne mogu govoriti o iznosu.

Kakvi su planovi novog vlasnika Tegre, slovenskog Pomgrada?

  • Planovi su da napokon postanemo regionalni igrač na građevinskom tržištu. Uz sinergiju s takvom kompanijom kao što je Pomgrad, to će vjerujem biti dostižno i realno. Imamo slične poglede na poslovanje, vrijedne djelatnike i znanja. Osim niskogradnje, koja nam je dosad bila glavna djelatnost, planiramo poslovanje proširiti i na ostala građevinska područja.
  • Smatram da je ovo preuzimanje i velika šansa za cjelokupno međimursko graditeljstvo, koje posljednjih godina ne proživljava najbolje dane.

Kakav je Vaš osobni status nakon preuzimanja?

  • Ja sam, kao i svi ostali djelatnici, na tržištu. Imam postojeći ugovor i vjerujem da ću nastaviti uspješno voditi tvrtku u suradnji s novim vlasnicima.

Pomgrad iz Murske Sobote je u vlasništvu obitelji Polanič, a godišnji prihod u građevinarstvu im je oko milijardu kuna. Uspješno posluju i u poljoprivrednoj i mesoprerađivačkoj branši gdje također ostvaruju malo manje od milijardu kuna godišnjeg prometa.

 

Razgovarao: Dragan Bacinger

foto: Tegra