Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/tehnologija / Posljednja europska tvornica osobnih računala zatvorit će se 2020. godine

Posljednja europska tvornica osobnih računala zatvorit će se 2020. godine

Posljednja europska tvornica osobnih i prijenosnih računala na jugu Njemačke bit će zatvorena 2020. godine, najavio je u petak japanski vlasnik Fujitsu.

Zatvaranje tvornice u Augsburgu „utjecat će na svih 1.500 radnika u tom pogonu”, objavio je u petak glasnogovornik japanskog proizvođača elektronike.

U opasnosti je i oko 300 radnih mjesta u kooperantskim njemačkim tvrtkama.

Time će japanska kompanija u cijelosti ugasiti proizvodne i montažne djelatnosti u Njemačkoj. Razvoj proizvoda, završna montaža i logistika bit će preseljeni u Japan.

Pregovori uprave i radnika o opcijama za one koji će biti otpušteni već su započeli.

U japanskoj kompaniji ističu da je tvornica, koja proizvodi prijenosna računala i sustave za pohranu podataka, posljednja te vrste u Europi.

Zbog konsolidacije u industriji računala ostalo je tek nekoliko pogona koji proizvode takve uređaje, dodaje agencija dpa.

Na tržištu su još prisutni američki Apple, Dell i HP a dominiraju kompanije iz istočne Azije, uključujući tajvanski Acer i Asus, kinesko Lenovo i južnokorejske Samsung i LG.

Klasično osobno računalo s tipkovnicom vrsta je koja izumire – prodaja tih uređaja naglo pada jer se potrošači okreću tabletima i drugim mobilnim uređajima.

K.A./hina

foto: Fujitsu