novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Potpisan ugovor o gradnji dijela autoceste u Hercegovini

Potpisan ugovor o gradnji dijela autoceste u Hercegovini

Ugovor o gradnji dijela autoceste na koridoru V.c između Mostara i Počitelja, vrijedan 25,6 milijuna eura, potpisali su u petak u Mostaru predstavnici vlasti Federacije BiH i izvođača, širokobriješke tvrtke Heringa.

Riječ je o 7,2 kilometra dugoj poddionici Buna – Počitelj na dionici Mostar jug – Počitelj. Ugovor je vrijedan 25,6 milijuna eura, a novac je osiguran preko Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ta je poddionica na iznimno povoljnom terenu i planirani rok završetka radova je 18 mjeseci.

Ugovor su potpisali direktor Autocesta Mostar Adnan Terzić, direktor Heringa Ladislav Bevanda i ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić.

Lasić je tom prigodom rekao kako su opstrukcije prijašnjih godina zaustavile gradnju autoceste na području Hercegovine.

“Imali smo određene opstrukcije, poglavito oko natječaja za dionicu Počitelj – Zvirovići. Nadam se da će Hercegovina postati ozbiljnije gradilište na ovom koridoru V.c”, istaknuo je Lasić. 

Terzić je najavio kako se do sredine lipnja očekuje raspisivanje natječaja za dionicu Počitelj – Zvirovići te da se trenutačno radi procjena natječajne dokumentacije.

Istaknuo je da je današnji ugovor prvi potpisani ugovor nakon što je donesen Zakon o trošarinama, što je bio uvjet da EBRD odobri financijska sredstva.

Terzić je objasnio kako je nakon donošenja tog zakona omogućeno “zaokruženo financiranje kompletnog koridora V.c”.

“Dobili smo novih 1,5 milijarda eura mogućnosti zaduženja i već smo osigurali od financijera milijardu. Petsto milijuna eura bi trebalo ići u tzv. Exim zaduženje za dionice tunel Prenj i Mostar sjever – Mostar jug”, rekao je Terzić.

P.T.

foto: fah