Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Dalić zbog afere Hotmail

Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Dalić zbog afere Hotmail

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je predložilo pokretanje postupka protiv bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić zbog korespodencije Dalić i gripe koja je radila na lex Agrokor.

Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da protiv predsjednice neće pokrenuti postupak, a jednoglasno je odlučilo i da će pokrenuti postupak protiv Dalić.

Izvjestiteljica u predmetu Dalić Aleksandra Jozić Ileković podsjetila je da je Povjerenstvo zaprimilo neanonimnu prijavu u kojoj se, između ostalog, tvdi da je Dalić dovela u pitanje savjesno i nepristrano ponašanje te da je Republika Hrvatska dovedena u negativan kontekst, a Dalić se dovela u odnos zavisnosti prema odvjetnicima koji su učinili vrlo vrijednu uslugu.

Podsjetila je i na mailove objavljene na portalu Index te na izjavu Martine Dalić na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo da je njezina veza sa Šavorićem nikakva. “Na temelju saznanja koja sam vam pokušala izložiti proizlazi da je neformalna radna skupina predvođena Martinom Dalić bez prethodnog postupka ili imenovanja formalne radne skupine izradila Zakon o izvanrednoj upravi čime je odstupila od propisane procedure”, kazala je Jozić Ileković.

Dodala je kako Dalić nije nastupala vjerodostojno jer je tvrdila da s odvjetnikom Šavorićem nema apsolutno nikakve veze, nije postupala vjerodostojno ni kada je rekla da je sama radila zakon, da je glavni autor, da su sve odredbe pisane po njezinim riječima. “Postupajući na takav način i prenoseći poslove tijela državne uprave na neformalnu radnu skupinu za čija imena i reference javnost nije znala, rad dužnosnice bio je netransparentan. Na takav način nije postupala savjesno i nepristrano. Nije čuvala vlastitu vjerodostojnost. Nije uspjela sačuvati povjerenje građana”, poručuju iz Povjerenstva.

Jozić Ileković predložila je zaključak da je Dalić počinila moguću povredu članka Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a član Povjerenstva Davorin Ivanjek je ukazao na to da je izuzetno bitno je li Dalić kao ministrica gospodarstva davala suglasnost za odabir savjetnika koji su prethodno bili u radnoj skupini.

P.T.

foto: acr.arhiva