Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti / Požari u okolici Splita, vatrogasci gase i ozlijeđeni

Požari u okolici Splita, vatrogasci gase i ozlijeđeni

Veliki požar koji je buknuo u prvom satu ponedjeljka – 42 minute nakon ponoći u Tugarama, tijekom noći i jutra proširio na Srinjine, Sitno Gornje i Donje, a vatreni jezici stigli su čak i do zvjezdarnice na Mosoru gdje se na stotine županijskih vatrogasaca već satima i sa zadnjim atomima snage bore protiv tog požara, ali i jake bure.

TIJEK DOGAĐAJA

15:15 Nadljudskim naporima vatrogasca i lokalnog stanovništva od plamene buktinje spašeno je naselje Donje Sitno na Mosoru. Zbog vjetrovitog vremena zračne snage nisu mogle pristupiti požarištu, ali su na teren stigla brojna vatrogasna društva iz srednje Dalmacije.

14:57 – Kanader je upravo preletio Žrnovnicu. Spas iz zraka, čini se, ipak je stigao jer su kanaderi dobili dopuštenja za djelovanje, Dalmacija danas.

Požar je prebacio Perun i kreće prema moru. Požar se širi prema Gornjoj Podstrani, Gornjim Jesenicama, gdje ga vatrogasci već gase, javlja Dalmacija danas.

14:42 Premijer Andrej Plenković prati situaciju na požarištima diljem Dalmacije. Upitan što se poduzima u pogledu brojnih požara kazao je da će, ako bude potrebe, biti angažirane i dodatne snage kako bi se usred sezone spriječio “slijed vrlo neugodnih požara”. Svima koji se bore s požarima izrazio je zahvalnost.

14:25 Iz Ministarstva obrane za N1 su javili da je u pripravnosti 100 pripadnika Oružanih snaga RH iz sastava Protupožarnih Namjenski organiziranih snaga (PP NOS) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH, koji će iz vojarne „Sv. Nikola“ u Splitu po potrebi biti upućeni na područja najugroženija požarima.

14:00 Gasitelji su jedva uspjeli spasiti mjesnu crkvu u Sitnom, a svjedoci tvrde kako je vatra došla skroz do zidova Zvjezdanog sela Mosor. Sada je već gotovo sigurno da će se raditi o velikoj površini na kojoj gori gusta borova šuma, nisko raslinje, makija i trava. Iako su vatrogasci sat vremena nakon što je požar buknuo zatražili pomoć kanadera, do sada im nažalost oni nisu mogli pomoći jer bura ne smanjuje svoj intezitet. Jedan je kanader doduše pokušao probni let, no naleti vjetra su ga hitno prizemljili.

13:50 ‘Ostajem ovdje koliko god mogu’, kaže nam mladi vatrogasac ozlijeđen prilikom gašenja požara.

novo.hr

foto: scr.Nova tv

Tagovi: