Ostale vijesti

Home / Ostale vijesti/zdravlje i ljepota / Pravilo 3 minute: Kako steći povjerenje djeteta

Pravilo 3 minute: Kako steći povjerenje djeteta

Koliko vremena provodite s djetetom? Pored toga što mu spremate obroke, čitate mu knjigu i ušuškate ga u krevet, tri minute mogu biti ključne kada je riječ o tome hoće li dijete imati povjerenja u vas.

Psiholog Natalija Sirotić objasnila je pravilo „tri minute“ za koje tvrdi da će učvrstiti povjerenje vašeg djeteta toliko da će vam vjerovati i kada budu tinejdžeri.

Evo o kakvom je pravilu riječ.

Pravilo tri minute podrazumijeva da se s djetetom svaki put pozdravite kao da se niste dugo vidjeli, čak i ako ste bili razdvojeni samo pet minuta dok ste otišli do trgovine, piše  uspesnazena.com.

Osim toga, vrlo je važno da čučnete kako biste bili u ravnini s očima djeteta i da te tri minute zagrlite dijete i pitate što se dogodilo dok ste bili odsutni. Jako je važno da ovo pravilo počnete primjenjivati kada dođete po dijete u vrtić, školu ili kada se vratite s posla.

Prema riječima psihologa, tijekom prvih minuta nakon što ste se vidjeli, dijete će vam reći sve informacije koje je zapamtilo.

Posljedice ignoriranja pravila od tri minute mogu se razlikovati ovisno o karakteru djeteta. Netko tko nema priliku reći roditeljima sve kad može, neće govoriti o važnim stvarima i s vremenom će mu neke činjenice izgledati potpuno nevažno da bi o njima govorio. U tom slučaju, roditelji mogu ostati uskraćeni za važne informacije.

Druga djeca će pričati cijele večeri, prisjećajući se novih činjenica vremenom i na kraju ćete imati kompletnu priču. Roditelji takvog djeteta su pod rizikom da ne čuju mnogo stvari jer će govor djeteta vremenom, za njih postati samo buka u pozadini.

Važno je da znate da pravilo od tri minute ne znači da bi trebali provesti samo 3 minute dnevno sa svojim djetetom. Ono samo znači da morate provesti tri minute s njim nakon što ste se sreli kako biste čuli sve važno što vam ima reći.

Kako biste dostigli razinu potpunog razumijevanja s djetetom, trebali bi slijediti sljedeće preporuke psihologa:

– Svaki dan provedite vrijeme radeći nešto za što ste i vi i dijete zainteresirani.

– Neka dijete čuje da ga razumijete. Na primjer, ponovite informaciju koju ste čuli od djeteta kako biste bili sigurni da ste dobro razumjeli.

– Ne pokazujte lažno uzbuđenje.

– Vratite se malo kasnije na razgovor, kako bi ono znalo da ste zapamtili o čemu ste razgovarali.

– Izbjegavajte duge i beskorisne rasprave čak i ako je u pitanju nešto potpuno očigledno za vas. Samo recite svom djetetu „U redu, razumijem da se ne slažeš sa mnom“.

novo.hr

foto: pixabay