Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Pregovori o Brexitu sve teži, bit će napornije nego se činilo

Pregovori o Brexitu sve teži, bit će napornije nego se činilo

Brexit znači Brexit, uvjerava britanska premijerka Theresa May koja ima sve više problema, a sve manje vremena. Mjesecima poslije šokantnog referenduma i više od godine dana teških pregovora, nitko ne zna što će izlazak iz Europske Unije donijeti donedavno petom svjetskom gospodarstvu. Pregovori sve više nalikuju na noćnu moru. Britanci bi u ožujku iduće godine mogli napustiti Europsku i carinsku Uniju te jedinstveno tržište bez dogovora ili s takvim koji nikome ne odgovara.

Neizvjesnost zbog Brexita osjeća se posvuda, izvještava Global. Zagovornici izlaska iz Unije tvrde da su to podmetanja i da je računica više nego čista.

No mnoge su zemlje u velikoj neudoumici. Tako japanske tvrtke u Britaniji ostvare 40 milijardi funti. Budu li uvedene trgovinske barijere, a kompanije ne budu imale zaradu, Japanci prijete odlaskom.

Britanska premijerka izložena je sve većem pritisku i nezadovoljstvu Britanaca, osobito nakon što je procurila analiza koja pokazuje da izlazak iz Unije neće donijeti ono što se očekivalo. Stvari će se pogoršati ako se ne postigne dogovor o uvjetima tranzicijskog prijelaza. Bruxelles čak prijeti nekom vrstom sankcija koje bi suspendirale postojeće povlastice Londona, a nije nemoguće ni uvođenje carina za vrijeme prijelaznog perioda.

Ne dogodi li se čudo, sigurno je samo jedno, Velika Britanija neće biti spremna za potpuno razdruživanje od Europske unije do kraja 2020. kako je planirano. Britance očekuje puno dulji i mučniji rastanak od Europske Unije. 

novo.hr

ilustracija NH

Tagovi: ,