auto-moto

Home / auto-moto/eko industrija/Poslovne vijesti / Prihodi Tesle udvostručeni, no porastao je i gubitak

Prihodi Tesle udvostručeni, no porastao je i gubitak

Tesla Motors ostvario je u drugom tromjesečju dvostruko veće prihode nego u istom lanjskom razdoblju, no pritom je ostvario i dosad najveći kvartalni gubitak.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u srijedu, Tesla je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 2,8 milijardi dolara, dok su prije godinu dana iznosili 1,3 milijarde.

No, zbog povećanih ulaganja, gubitak tog proizvođača električnih automobila dosegnuo je 336 milijuna dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosio 293 milijuna.

Unatoč povećanom gubitku, cijena dionice Tesle porasla je u srijedu u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta oko 8 posto, što se zahvaljuje podacima o rastu prodaje i optimističnim najavama tvrtke.

Tesla je u prvom polugodištu prodao 47.000 vozila modela S i X, što je oko 50 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Poslovodstvo tvrtke poručilo je da u drugom dijelu godine očekuje značajan rast prihoda, uz stabilne troškove, te povećanje proizvodnje, s obzirom da za novi Model 3 vozila dnevno zaprima po 1.800 rezervacija od kada ga je prošloga tjedna predstavio na tržištu.

Ukupno je za taj model, dosad najjeftiniji, zaprimio oko 455.000 narudžbi.

“Očekuje nas snažan rast proizvodnje u idućih šest mjeseci”, poručio je nedavno izvršni direktor Tesle Elon Musk.

Taj model, koji košta oko 35.000 dolara ili upola manje nego sadašnji Model S sedan, smatra se ključnim za daljnju sudbinu Tesle.

Tvrtka planira od 2018. proizvoditi 500.000 automobila godišnje, a tom bi cilju trebala pridonijeti upravo prodaja novog Modela 3, njezinog prvog vozila za masovno tržište.

N.H./h

foto: hina

Tagovi: