Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti / Prihvaćena strategija razvoja vinarstva Istre do 2030.

Prihvaćena strategija razvoja vinarstva Istre do 2030.

Zadržavanje statusa lidera regije u vinarstvu i vinogradarstvu, povećanje izvoza i konkurentnosti, jačanje brenda i praćenje svjetskih trendova u marketingu, neki su od najvažnijih ciljeva Strategije razvoja istarskog vinarstva i vinogradarstva do 2030. jednoglasno prihvaćene u utorak navečer u Poreču na izbornoj skupštini Vinistre.

Prema podacima iz Vinistre, tijekom četvrt stoljeća postojanja Udruge vinara i vinogradara Istre, istarsko vino od neprepoznatljivog proizvoda postalo je brend, istarski vinari imaju proizvod svjetskog glasa, njihove vinarije atraktivna su turistička odredišta, a vino je, uz sjajnu gastronomiju, među prva tri motiva dolaska turista u Istru. Upravo iz tog razloga, navodi se u priopćenju za javnost, važnu ulogu u promociji istarskih vina odigrala je Vinistra, najpopularnija i najdugovječnija hrvatska izložba vina u čijem su fokusu autohtone sorte malvazija i teran. 

“Ukratko cilj Strategije je jačanje brenda istarskog vina na svjetskoj vinskoj sceni. Istra je u proteklih 25 godina napravila najviše u vinarstvu i vinogradarstvu u Hrvatskoj, došlo je vrijeme za novi iskorak. Temeljni motiv u izradi Strategije je želja da zadržimo vodeću poziciju u Hrvatskoj i regiji, ali i da poraste broj dolazaka vinoljubaca iz čitavog svijeta koji će posjetiti Istru i uživati u našim vinima”, rekao je  predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti kojem je na izbornoj skupštini jednoglasno ponovo potvrđen mandat na četiri godine.

Istra danas ima oko 3200 hektara pod vinogradima i godišnje proizvodi više od 20 milijuna litara vina, a već se učinilo mnogo u pogledu ulaganja u nasade vinove loze i u nove poljoprivredne tehnike, pa je ovaj dokument dodatni vjetar u leđa za više od 130 istarskih vinara i vinogradara“, zaključio je Benvenuti dodavši kako je Strategija izrađena uz snažnu podršku Istarske županije i u suradnji s Vinistrom, udrugom sa 130 članova koji imaju jasnu viziju kako treba izgledati Istra kao vinska regija u 2030. godini.

N.H.

foto: epa