Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/zdravlje i ljepota / Pripazite ukoliko kupujete lijekove u BiH i Srbiji

Pripazite ukoliko kupujete lijekove u BiH i Srbiji

Hrvati često znaju u BiH i Srbiji kupovati lijekove, ali ako vas na granici uhvate kako ste kupili i lijekove za koje nemate medicinsku dokumentaciju, kupnja će vas skupo stajati.

Za svaki lijek koji prenosite preko granice trebate imati medicinsku dokumentaciju, odnosno liječnički nalaz u kojemu vam je propisan lijek koji unosite u zemlju ili liječničku potvrdu. Uz to, preko granice se može prenijeti lijekova za mjesec dana liječenja, a sve bi lijekove trebalo prijaviti carinicima. Nemate li liječnički nalaz, recept ili potvrdu, a uhvate vas s lijekovima, računajte da ste nagrabusili. Ostat ćete bez lijekova, pokreće se postupak pred Prekršajnim sudom, a kazna koju vam ovisno o lijeku mogu izreći, kreće se od tisuću do 10.000 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Primjerice, Viagra se u Hrvatskoj može dobiti samo na liječnički recept, ali se plaća u ljekarnama, i to po cijeni od 425 kuna za četiri tablete, a u susjedstvu se te tablete kupuju znatno jeftinije, i za šezdesetak kuna.

U Carinskoj upravi navode da je u Hrvatskoj lani zaplijenjeno 56.662 komada lijekova koji sadrže narkotike i 26.894 komada ostalih lijekova, najčešće sredstva za erektilnu disfunkciju i benzodiazepina. U prvih sedam mjeseci ove godine zaplijenili su 18.114 komada lijekova, od čega se 10.893 tableta odnosilo na lijekove koji sadrže narkotike, a 7221 tabletu ostalih lijekova, s tim da su opet to najčešće bila sredstva za erektilnu disfunkciju. Benzodiazepini su šaroliko društvo lijekova za smirenje, sedativa i liječenje anksioznih poremećaja, među kojima su Xanax, Lekotam, Normabel, Apaurin…

Osim toga, naručivanje lijekova na internetu ili njihovu dostavu poštom strogo je zabranjeno, piše Slobodna Dalmacija.

Uvoz lijekova i medicinskih proizvoda u poštanskom prometu izričito je zabranjen. Takve pošiljke vraćaju se pošiljatelju. Sukladno navedenome, uvoz lijekova za osobne potrebe fizičkih osoba i uz propisani recept nadležnog liječnika mogu obavljati isključivo pravne osobe koje imaju dozvolu za promet lijekova uz suglasnost Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Pritom je bitno da i sam lijek ima odobrenje za stavljanje u promet u Hrvatskoj. Zabrana se odnosi i na besplatno primanje lijekova od fizičkih ili pravnih osoba iz inozemstva“, kazali su iz Carinske uprave.

novo.hr

foto: arhiva.nh

Tagovi: , ,