gastronomija

Home / gastronomija/Poslovne vijesti / Proizvodnja kravljeg mlijeka u 2016. pala 4,6 posto

Proizvodnja kravljeg mlijeka u 2016. pala 4,6 posto

Proizvodnja kravljeg mlijeka u Hrvatskoj je prošle godine pala za 4,6 posto, odnosno prikupljeno je 489.646 tona kravljeg mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Istodobno je zabilježen rast proizvodnje ovčjeg i kozjeg mlijeka.

Tako je lani prikupljeno 3.097 tona ovčjeg mlijeka, što je 9,8 posto više nego 2015. godine, dok je kozjeg mlijeka prikupljeno 9,5 posto više, ili 4.042 tone.

Statistički podaci o proizvodnji svježih mliječnih proizvoda pokazuju da je lani zabilježen pad proizvodnje konzumnog mlijeka (mlijeka za piće) za 1,1 posto, na 293.445 tona, dok je proizvodnja fermentiranih proizvoda (jogurti, napici od jogurta i dr.) porasla za 6,4 posto, na 90.384 tone.

Proizvodnja vrhnja u 2016. je prema godini ranije povećana za 7,6 posto, na 29.408 tona, a porasla je i proizvodnja kravljeg sira, za 6,3 posto, na 35.686 tona.

U prošloj je godini u odnosu na godinu ranije povećana i proizvodnja maslaca, za 2,3 posto, na 3.741 tonu, dok je proizvodnja ostalih sireva (miješanih) pala za 0,7 posto, na 267 tona.

DZS podatke o godišnjoj proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda preuzima od Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA)-Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka (SLKM).

U Hrvatskoj, napominju statističari, djeluje četrdesetak mljekara za koje SLKM analizira otkupljeno mlijeko i od kojih prikuplja podatke o proizvodnji, a obuhvaćene su industrijske i registrirane male mljekare.

T.R./h

foto: hina