novogradnja

Home / novogradnja/Poslovne vijesti / Promet u industriji porastao više od 7% na godišnjoj razini

Promet u industriji porastao više od 7% na godišnjoj razini

Ukupan promet hrvatske industrije u listopadu ove godine na mjesečnoj je razini porastao za 3,7 posto, a na godišnjoj za 7,6%, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Rast prometa industrije na godišnjoj razini zahvaljuje se rastu prometa na stranim tržištima za 10,5% te na domaćem tržištu, za 5,9%.

Kumulativni podaci za prvih deset mjeseci 2017., izračunati iz kalendarski prilagođenih indeksa, pokazuju da je promet industrije u tom razdoblju bio za 6,9% veći nego u istom razdoblju lani. 

Prema glavnim industrijskim granama, u listopadu je ukupan promet energije porastao za 18,5% u odnosu na isti mjesec lani, dok trajni proizvodi za široku potrošnju bilježe rast za 21,4%.

Promet intermedijarnih proizvoda veći je za 14,5%, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,5%, dok je promet kapitalnih proizvoda pao za 2,1%.

Na mjesečnoj razini, ukupan promet energije je povećan 32,8%, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,3%, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,9%, a intermedijarnih proizvoda za 0,9%. Istodobno je promet kapitalnih proizvoda smanjen za 4,9%.

T.R.

foto: arhiva/h