auto-moto

Home / auto-moto/Poslovne vijesti / PSA Peugeot Citroen u 2017. godini ostvario skoro 2 milijarde eura dobiti

PSA Peugeot Citroen u 2017. godini ostvario skoro 2 milijarde eura dobiti

Francuski proizvođač PSA Peugeot Citroen u četvrtak je izvijestio da je 2017. godinu zaključio s novom rekordnom razinom neto dobiti, čak i uz utege povezane s novokupljenim brendovima Opel i Vauxhall.

Neto dobit grupe uvećana je 11,5 posto u 2017. godini, na rekordnih 1,929 milijardi eura, pokazalo je poslovno izvješće.

Operativna dobit porasla je 23 posto, na 3,991 milijardu eura. Prihodi su iznosili 65,2 milijarde eura i bili su za 20,7 posto veći u usporedbi s godinom ranije.

PSA Peugeot Citroen ostvario je “izvanredne rezultate, postižući značajan napredak četvrtu godinu zaredom”, zaključio je izvršni direktor Carlos Tavares.

Ti su podaci “dokaz naše sposobnosti za profitabilan i održiv rast. Akvizicija Opela Vauxhalla sjajna je prilika za poticanje stvaranja vrijednosti”, kazao je Tavares.

Premda je akvizicija Opela poduprla prihode, taj njemački gubitaš prigušio im je dobit, budući da je zabilježio operativni gubitak od 179 milijuna eura. Njemačkog je proizvođača prošle godine PSA Peugeot Citroen kupio od General Motorsa,

“Grupa PSA ostvarila je rekordne rezultate u 2017. godini, uz rekordnih 3,63 milijuna prodanih vozila i rekordne prihode”, naglasio je pak u telefonskoj konferenciji za tisak financijski direktor Jean-Baptiste de Chatillon.

Dodao je da je grupa dobro započela i ovu godinu, uz skok od 22 posto broja novoregistriranih vozila brendova PSA grupe – Peugeota, Citroena i DS-a, i to samo u veljači, znatno snažnije od rasta za četiri posto zabilježenog na cijelom tržištu.

PSA je najavio da će isplatiti dividendu od 53 eurocenta po dionici za 2017. godinu, za pet eurocenta višu u odnosu na godinu ranije.

K.A.

foto: PSA

Tagovi: , ,