Poslovne vijesti

Home / Poslovne vijesti/turizam / Radnici Croatia Airlinesa najavili štrajk, hoće li ovo tvrtka ‘preživjeti’?

Radnici Croatia Airlinesa najavili štrajk, hoće li ovo tvrtka ‘preživjeti’?

Sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) trebao bi sutra upravi nacionalnog avioprijevoznika poslati službenu najavu štrajka pilota, stjuardesa i aviomehaničara Croatia Airlinesa, javlja Večernji list pozivajući se na izvore u Hrvatskom sindikatu prometnih pilota (HSPP). Radnici CA u štrajk bi trebali krenuti sljedeći tjedan.

Štrajk je već bio najavljen za 9. srpnja, ali je odgođen nakon sastanka predstavnika sindikata s premijerom Andrejem Plenkovićem. Štrajk koji je mogao izazvati kaso na samom početku turističke sezone tada je neutraliziran, ali mogao bi se aktualizirati u jeku sezone.

U sindikatu smatraju da je premijer izigrao dogovor otišavši na godišnji odmor, bez da je učinio konkretne pomake oko Croatia Airlinesa. Iz sindikata su premijeru na sastanku u srpnju iznijeli probleme, a on je izrazio spremnost osigurati preduvjete za zaključivanje kolektivnog ugovora.

Kolektivni pregovori su propali, a do danas nisu ponovno započeti. Budući da je Vlada danas održala posljednju sjednicu prije godišnjeg odmora, iz sindikata su odlučili krenuti u štrajk.

novo.hr

foto: fah